avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Geam spre curtea vecinilor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Geam spre curtea vecinilor

Buna ziua,
Relansez intrebarea mea, cu rugamintea sa-mi dati o solutie sau un sfat.
Locuiesc intr-un imobil, la parter, iar la etaj locuieste o alta familie. Curtile noastre sunt paralele. Unul din geamurile mele da spre curtea vecinilor. Pe de alta parte, toate geamurile lor de la etaj dau spre curtea mea. Vecinii sustin ca eu trebuie sa acopar geamul dinspre curtea lor si mi l-au acoperit fortat. In acelasi timp, ei nu au nicio responsabilitate in acest sens si au toata libertatea sa se uite la noi in curte fara retinere. Va rog sa-mi spuneti care este realitatea si cum pot sa-i impiedic sa-mi acopere geamul pierzand astfel lumina.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 15:58, 16 Septembrie 2017
Noul Cod Civil Art. 615

Distanţa minimă pentru fereastra de vedere

(1) Este obligatorie păstrarea unei distanţe de cel puţin 2 metri între fondul, îngrădit sau neîngrădit, aparţinând proprietarului vecin şi fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări ce ar fi orientate către acest fond.

(2) Fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări neparalele cu linia de hotar spre fondul învecinat sunt interzise la o distanţă mai mică de un metru.

(3) Distanţa se calculează de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe faţa zidului în care s-a deschis vederea sau, după caz, pe linia exterioară a balconului, până la linia de hotar. Distanţa, şi în cazul lucrărilor neparalele, se măsoară tot perpendicular, de la punctul cel mai apropiat al lucrării de linia de hotar şi până la această linie.

@Corinaalexe, trecand peste absurdul relatiilor de vecinatate expuse, este important de stiut de cand subzista situatia anterioara celei prezentate de dvs. Pentru ca faptul ca v-au acoperit geamul pentru lumina nu pare a fi deloc in regula. Cum puteti rezolva (sau agrava) situatia actuala? Fie pe cale amiabila (insa presupunem ca asta nu ati reusit), fie prin instanta apeland la un avocat, care sa vada in concret despre ce este vorba si sa introduca o actiune in desfiintarea lucrarii care va limiteaza lumina si in restabilirea situatiei anterioare.
In cazul in care nu va intelegeti amiabil puteti actiona in instanta ptr.obilgatia :"de a face" conf.art.1527-1528NCC,ptr.desfiintarea lucrarilor prin care v-au acoperit geamul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Geam spre curtea mea sorana katona sorana katona Vecinul care si-a construit casa lipita de gard, cladirea lui cu un etaj e chiar gardul are voie sa faca geam inspre noi, dimensiuni? (vezi toată discuția)
Buna ziua bia.m bia.m Vecinul meu are 5 geamuri la mine in curte care toate se deschid si nu toate au geam mat .Este legal ? Multumesc frumos! (vezi toată discuția)
As dori sa stiu - ferestre de vedere si de aerisire filipanamaria filipanamaria buna ziua,as dori sa stiu daca legea imi permite sa am geamurile de la dormitoarele de sus cu vedere inspre curtea vecinului??dar gemuletele mici de la baile ... (vezi toată discuția)