avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Dreptul la pensia mai avantajoasa al sotului ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Dreptul la pensia mai avantajoasa al sotului supravietuitor

Stiti cumva daca pensia militara se acorda sotiei in urma decesului sotului in procent de 100%, ori exista un cuantum prestabilit prin lege?
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 16:18, 15 Septembrie 2017
Legea 223/2015
art.53
.......
(2) Cuantumul pensiei de urmaș se stabilește procentual din pensia susținătorului prevăzută la alin. (1), în funcție de numărul urmașilor îndreptățiți, astfel:
a) 50% - pentru un singur urmaș;
b) 75% - pentru 2 urmași;
c) 100% - pentru 3 sau mai mulți urmași.

art.57
Soțul supraviețuitor care are dreptul la o pensie proprie și îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru obținerea pensiei de urmaș după soțul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasă pensie.
Si daca opteaza pt pensia avantajoasa, in speta mama opteaza pt pensia tatalui meu decedat acum o luna, in conditiile in care beneficiaza de pensie proprie renuntand insa la aceasta in favoarea pensiei tatalui, are dreptul legal la pensia tatalui intreaga, ori in pricent de 50%?
Multumesc anticipat!
Va explicat Cornel Vasile destul de clar mai sus, că 1 singur urmaș are dreptul la 50% din pensia decedatului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sotia poate primi pensie de urmas daca sotul e decedat din 2000? crinab crinab Sotia unui cadru militar decedat in anul 2000 mai poate solicita pensie de urmas? Daca da si cere pensie de urmas, trebuie sa renunte imediat la pensia ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas karina25 karina25 as avea o intrebare am 25 de ani,tatal meu a lucrat in cadrul armatei si beneficiez de pensie de urmas as vrea sa va intreb daca dupa ce implinesc varsta de ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas si ajutor lunar pentru sotul supravietuitor romyyy romyyy In situatia in care, intr-o familie, sotul pensionar a decedat (el avand o pensie mai mare decat a sotiei), sotia (pensionara) poate opta pentru pensia ... (vezi toată discuția)