avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1119 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Moștenire imobil și reprezentare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Moștenire imobil și reprezentare

Unchiul meu a decedat, apoi sotia sa.
Nu au avut copii si prin testament mi-a fost lasat un imobil in Bucuresti mie si sotiei mele. Intre timp am divortat.
Nepotii matusiii doresc parte din mostenire.
Sunt trei ani de la deces si nu am intreprins nicio masura sa intru in posesia mostenirii.
Doresc sa stiu daca exista posibilitatea sa obtin acest imobil fara participarea fostei mele sotii care nu are pretentii si care este partea care mi se cuvine tinand cont de ceilalti solicitanti la mostenire. Mentionez ca sunt cetatean suedez originar din Romania.
In cazul in care sunt sanse reale de mostenire doresc sa fiu reprezentat de o firma de incredere deoarece nu sunt disponibil de a veni in tara oricand. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Rita Bandici , utilizator 16:49, 17 Ianuarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bun, acum trebuie sa precizati cine v-a lasat testamentul? Unchiu, matusa sau ambii. Pentru ca daca testamentul l-a intocmit doar unchiul si el i-a predecedat sotiei, atunci sotia supravietuitoare fiind mostenitor rezervatar avea dreptul, la cerere, la o cota din imobil, chiar in pofida vointei si dispozitiei unchiului. Pe de alta parte, daca si sotia unchiului decedat v-a facut un testament, atunci lucrurile se simplifica fiind in favoarea dvs. Pe de inca o alta parte, nepotii matusii nu sunt mostenitori rezervatari si daca testamentul a fost corect intocmit in favoarea dvs (plus a sotiei dvs), atunci nu prea au ce sa revendice. Totusi, nu putem sa ignoram faptul ca exista un termen de optiune succesorala (de un an) in care atat mostenitorii legali (nepotii matusii) cat si mostenitorii rezervatari (dvs si ex-sotia dvs) trebuie sa-si exprima optiunea de a culege mostenirea. Despre acest lucru trebuiesc oferite detalii.
Bun, revenind la testamentul dvs si al ex-sotiei dvs., trebuie vazut in concret modul de redactare al testamentului, pentru ca intr-o situatie vi s-ar fi putut lasa strict 50/50% din imobil (adica 50% dvs si 50% ex-sotiei dvs), ceea ce inseamna ca daca ex-sotia renunta la partea ei, dvs nu puteti culege decat 50%, restul putand fi cules de catre mostenitorii legali, sau a doua situatie, in care unchiul (sau si matusa) v-a lasat testament cu vocatie la intreaga mostenire, atat dvs cat si ex-sotiei, iar faptul ca doamna renunta la mostenire, va da dreptul dvs singur sa culegeti totul. De aceea trebuie vazut testamentul.
Cat priveste firma de avocati care doriti sa va reprezinte, aveti la dispozitie siteul UNBR de unde puteti alege, prin investigatii proprii sau la recomandare, o firma sau un cabinet corespunzator.
Buna seara,
Avand in vedere ca defunctii nu au avut mostenitori rezervatari inseamna ca TOATA mostenirea care este trecuta in testament va apartine.
Daca in testament sunteti trecut impreuna cu sotia aceasta va primi partea care i se cuvine.
Daca sunteti trecut DOAR dumneavoastra atunci mostenirea va apartine in totalitate fiind bun propriu ne partajabil la divort.
Alegeti o persoana din familie care sa va reprezinte sau un avocat si faceti o imputernicire speciala la orice notar din Suedia pentru ca acesta sa va reprezinte la notar in Romania.
Imi cer scuze pentru intarziere.
Informatiile dv sunt foarte clare.
Ambii soti au lasat casa prin testament.
Nu am precizat ca au trecut 3 ani de la deces, timp in care nu am luat nicio masura de a intra in posesia imobilului, deci acel termen de optiune succesorala a fost depasit cu mult.
Nu stiu daca in acest caz avem dreptul la mostenire integrala, daca se imparte cu alti mostenitori care nu au fost trecuti in testament sau daca am pierdut dreptul la mostenire.
Va multumesc.
Cu stima,
Rita Bandici

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Unde pot afla daca o ruda a fost inclusa in testament si daca are si certificat de mostenitor? vlad19722 vlad19722 Buna ziua! O matusa care a decedat a avut 5 hectare teren arabil ale dansei.Matusa nu a avut copii.Suntem mai multi mostenitori care avem dreptul la acest ... (vezi toată discuția)
Testament paraschiv mariana paraschiv mariana Buna seara, Am un unchi(fratele bunicii) care mi-a facut un testament in fata unui avocat, pentru toate bunurile sale mobile si imobile. Sotia unchiului a ... (vezi toată discuția)
Mostenire unchi raluca-e raluca-e Unchiul meu din partea mamei a decedat , iar sotia dansului ( matusa mea) a decedat la interval de 2 saptamani. Unchiul si matusa nu au avut copii, iar matusa ... (vezi toată discuția)