avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1163 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Daune morale produs alimentar expirat de 1 an
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Daune morale produs alimentar expirat de 1 an

Am cumparat un produs alimentar de la un supermarket cunoscut. Acesta era expirat de 1 an de zile. Evident, nu mai incape loc de discutii despre acest produs. Doresc, cu un avocat chiar de aici de pe site daca doreste sa ma ajute, sa cer in instanta daune morale.
As dori sa stiu ce despagubire as putea sa cer in instanta si daca in conditiile de fata am sansa de a castiga ceva. Evident ca o sa fac reclamatie si la ANPC.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Septembrie 2017
ContSters440401, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters440401 , utilizator 09:35, 17 Septembrie 2017
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sub rezerva demonstrarii faptului ca ati suferit un prejudiciu iar acel prejudiciu v-a fost cauzat de catre societatea respectiva, puteti solicita instantei sa va acorde daune interese in cuantumul valorii prejudiciului suferit (si dovedit). Daune morale sub nicio forma. Daca solicitati daune interese in instanta veti fi tinuta sa achitati si o taxa de timbru calculata ca procent din suma solicitata. Eu nu as investi instanta cu o cerere vadit neintemeiata intrucat riscati o amenda judiciara. In schimb, m-as adresa catre ANPC si le-as invedera situatia respectiva. Ideal ar fi sa pot face si legatura intre produsul respectiv si acea societate.
AndreiT a scris:

Sub rezerva demonstrarii faptului ca ati suferit un prejudiciu iar acel prejudiciu v-a fost cauzat de catre societatea respectiva, puteti solicita instantei sa va acorde daune interese in cuantumul valorii prejudiciului suferit (si dovedit). Daune morale sub nicio forma. Daca solicitati daune interese in instanta veti fi tinuta sa achitati si o taxa de timbru calculata ca procent din suma solicitata. Eu nu as investi instanta cu o cerere vadit neintemeiata intrucat riscati o amenda judiciara. In schimb, m-as adresa catre ANPC si le-as invedera situatia respectiva. Ideal ar fi sa pot face si legatura intre produsul respectiv si acea societate.

1. De ce trebuie neaparat sa fi suferit ceva de sanatate ? Poate am corpul mai rezistent. Alt consumator poate statea in spital 1 luna. Trebuie neaparat sa mananc tot produsul ca sa patesc ceva ca sa am dreptul la daune morale ? Se cer daune morale si pentru alte lucruri in afara de sanatate, de genu, dauna psihica, demnitate, onoare, etc.

2. Cand e vorba de protectia consumatorului, nu se mai plateste taxa de timbru. (Reexaminare)

3. Cred ca as preferea mai bine niste raspunsuri de la avocati. Ei stiu cu siguranta mai bine ce as putea sa obtin.
acest răspuns util
1) O instanta nu va acorda o suma pentru un prejudiciu suferit "de principiu", decat pentru prejudiciul ce poate fi dovedit;

2) Legislatia privind protectia consumatorului nu acorda daune morale. Acestea se obtin pe calea unei actiuni in pretentii de drept comun;

3) Poate le-ati obtinut dar nu stiti.

Nu uitati ca scopul acestui portal nu este de a va oferi consultanta juridica, ci numai o expunere a unor opinii de principiu pe temele propuse de utilizatori.
Cabinet de Avocat - Torok Andrei - Octavian, Avocat
1)
Ma indoiesc. Vorbiti de parca ati fi exact acel supermarket cand incearca sa le inchida gura celor nemultumiti. Astept raspuns de la avocati. Apropo, cei de la TV care se injura si apoi castiga in instanta pentru prejudiciu de imagine, cum de se poate ? Uite ca nu trebuie neaparat sa fi suferit ceva de sanatate.
Glumind(sau nu): La mine de ce sa nu fie prejudiciu de imagine ? Cum e posibil sa-mi faca mie una ca asta ?

Inca ceva, cred ca nu constientizati despre gravitatea problemei expuse. E vorba de un produs ALIMENTAR EXPIRAT de acuma 1 AN. Nu de acum 1 zi, 1 saptamana sau 1 luna. Ci 1 AN. Este o forma agravanta. Chiar nu vi se pare ca acuma detin un produs foarte periculos, atata timp cat este expirat de 1 an de zile ? Aaa, nimic grav pentru dumneavoastra/consumatori.

"ce poate fi dovedit", adica ati vrea sa mananc tot produsul ca sa stau 1 luna in spital pentru a putea cere daune morale ?

2)
Cand m-am referit la ANPC, era vorba doar sa le dea AMENDA. Nu sa-i oblige sa-mi ofere daune morale.
Filozofand, nu prea mi se pare corect ca doar ANPC sa primeasca o "dauna morala" sub forma de acordare a unei amenzi, papand toti acei bani, iar noi consumatorii sa nu putem sa oferim "amenzi" catre magazin, ci stam sa ne batem capu prin instante.

3)
Astept sa-mi raspunda avocatii cu acele "expuneri de opinii".

acest răspuns util
Bună dimineața. Până primiți o opinie de la avocați, opinie care nu va fi cu mult diferită de ceea ce vă spun restul consultanților, majoritatea juriști, sfatul meu este să vă adresați conducerii supermarketului , să le prezentați problema și să vă fie returnați banii pe produsul respectiv. Chiar dacă se poate spune că ați fost prejudiciată și moral, prin aceea că poate ați consumat dintr-un produs expirat și exista riscul unei îmbolnăviri, practic prejudiciul actual este cel material, ați plătit un produs pe care nu-l puteți consuma. De sancționarea vânzătorului se pot ocupa cei de la ANPC, și o vor face dacă faceți o sesizare către ei. Dacă doriți totuși să-i acționați în judecată, o veți face cu cheltuielile de rigoare, fără a exista garanții că veți obține daune morale. Este drept că mulți oameni au pățit măcar o dată așa ceva, chiar și eu, doar că nu am acționat în niciun fel, ci doar am încercat să fiu mai atentă atunci când am cumpărat un produs, citind eticheta, unde este înscrisă și data expirării. Ca și dvs., am fost furioasă și mă gândeam că ar merita să fie puși la punct, să răspundă pentru că-și permit să pună în pericol sănătatea cumpărătorilor, și o luasem și eu oarecum personal. Doar că mi-am zis că poate altcineva mai determinat tot o va face. De aceea vă spun din nou, puteți încerca dvs., pentru că poate o speță ca aceasta , rezolvată favorabil, va deveni un precedent judiciar și apoi și alți consumatori vor putea reuși să obțină daune morale în cazuri similare.

Alte discuții în legătură

In caz de lovire pe art 180 al 1 cp cat se poate cere daune morale? la 2/3 zile ingrijiri medicale? mrita000 mrita000 in caz de lovire pe art 180 al 1 CP cat se poate cere daune morale? la 2/3 zile ingrijiri medicale? (vezi toată discuția)
Reclamatie protectia consumatorului cbcalin cbcalin Buna ziua . O parere vreau sa cer , v-a spun in mare despre ce este vorba: Am fost in decursul zilei de astazi la cumparaturi, printre cumparaturile facute am ... (vezi toată discuția)
Acuzatie de furt aurel462 aurel462 buna ziua...am avut un conflict cu un vecin(numai vecin nu este)...care ma acuzat de furt.Detin impreuna cu alt vecin o debara,cu chirie de la asociatia de ... (vezi toată discuția)