avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... acuzatie de furt
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

acuzatie de furt

buna ziua...am avut un conflict cu un vecin(numai vecin nu este)...care ma acuzat de furt.Detin impreuna cu alt vecin o debara,cu chirie de la asociatia de proprietari...care ar fi permis si altora sa mai puna lucruri acolo.Dumineca aceasta am fost deranjat de vecinul cu pricina acuzandu-ma ca i-am sustras niste piese auto care le-ar fi avut in acea debara,eu nestiind nici cum arata...nici nu le-am vazut.Conflictul a degenerat mi-a rupt un tricou,m-a scuipat si a spart usa acelei debarale,de fata fiind toti vecinii de palier,cat si copii auzind din gura acestuia tot felul de injurii si expresii neadecvate.As vrea sa-i dau o lectie acestui individ...in primul rand sa-si ceara scuze de fata cu toti locatarii...poate si eventual daune morale cat si materiale...ce ma sfatuiti?...nu as vrea sa ajung la proces dar care ar fi mai eficient?...penal sau civil?...politia ar putea face un raport,o constatare?....multumesc
Pentru ca politia sa poata interveni in acest caz, ar trebui sa faca acel vecin plangere impotriva dvs pt furt. In lipsa sesizarii politiei, aceasta nu are cum sa intervina. Pt injuriile pe care vi le-a adus, si care a cauzat un prejudiciu imaginii dvs, puteti porni o actiune civila privind plata unor daune morale.
aurel462 a scris:

...in primul rand sa-si ceara scuze de fata cu toti locatarii...

Exclus. Nu exista nici un mijloc legal prin care sa il obligati la asta.
Penal, pentru infractiuni se face inchisoare sau se plateste amenda, nu (mai) exista pedeapsa cerutului scuze in public sau a plimbarii condamnatului prin sat.
Civil, daca v-a produs un prejudiciu, reparatia se face exclusiv prin despagubiri banesti.

aurel462 a scris:

...poate si eventual daune morale cat si materiale...

cum vi s-a explicat mai sus, aveti la indemana actiune civila. Puteti obtine repararea prejudiciului moral si material, numai daca dovediti aceste prejudicii, si numai echivalent cu acestea.
Actiunea civila se timbreaza la valoare, si trebuie sa dovediti fiecare leut pe care il veti cere.

aurel462 a scris:

...ce ma sfatuiti?...nu as vrea sa ajung la proces

Eu va sfatuiesc sa nu ajungeti in instanta, pare mai mult o problema de orgoliu ranit, pentru care nu merita sa umblati prin tribunale.
Presupun ca stiti ca un proces cere timp, cunostiinte de specialitate, dovezi, cheltuieli facute in avans, apel, recurs, eventual executare silita. Informati-va inainte despre ce presupune pretinderea de daune, cat dureaza un proces in zona dvs. etc.
Cati bani va asteptati dvs. sa obtineti in instanta pentru incident? Sincer vorbind?
Ce prejudicii putei dovedi? Cat valoreaza aceste prejudicii (realist)? (tineti cont ca prin tribunale ajung oamenii care chiar nu au incotro, si pentru acre miza este casa, copilul, viata, libertatea, sanatatea lor si a familiilor)
Se va pune problema de martori in instanta, din partea dvs. si din partea lui.
Un proces niciodata nu stinge animozitatile de genul acesta. Dimpotriva, partile intra intr-o spirala a plangerilor si raspunsurilor, si a replicilor la raspuns. In final, decizia judecatorului vine scris, in limbaj tehnic. Decizia scrisa nu va repara nimic din orgoliile ranite public prin incidentul descris si prin incidentele care vor urma in instanta.

aurel462 a scris:

dar care ar fi mai eficient?...penal sau civil?...politia ar putea face un raport,o constatare?

Din ceea ce ati descris mai sus, penalul este exclus. Politia v-ar putea ajuta cel mult in viitor. Daca se repreta incidentul, poate ca vecinul poate fi amendat pentru tulburarea linistii publice. Numai daca chemati politia la fata locului. Poate. Depinde de incident, de datele concrete.
Poate ca rupeea tricului dvs. sa fie ceva infractiune, dar nu pare suficient de grav.
Insulta nu mai este fapta penala. ci doar o problema civila in care politia nu se mai implica.
Daca vecinul va va face plangere penala pentru furt si daca rezultatul acesteti plangeri va fi favorabil dvs. abia atunci se pune problema unie infractiuni savarsita de vecin "denunt calomnios".

Amenintarea, lovirea si distrugerea sunt infractiuni. Nu stiu exact ce s-a intamplat acolo, daca se pune problema de vreuna dintre ele.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Iunie 2012
smeagull, utilizator
revin...i-as cere daune morale 1 euro...poate 50 euro cu care as cumpara prajituri si sucuri la toti copii de pe scara,care si ei au auzit vulgaritatile acestui individ....in plus sa citeasca un text in care sa-si ceara scuze in fata vecinilor.....e mai ciudat,dar as spera cu efect....ar fi un judecator care ar da asemenea hotarare?...as spera sa aiba efect in comportamentul lui privind viata la bloc....va multumesc!
multumesc smeagull...asa e cu toate ca a fost o altercatie...nu au fost infractiuni majore....citeste mai sus....cerutul scuzelor in public ar avea mai mare efect decat o amenda,parca in alte parti (tari) se mai dau si hotarari de acest gen...de ce nu sin RO....multumesc

Ultima modificare: Miercuri, 20 Iunie 2012
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
Domnule, opinia mea este clara: exercitarea actului de justitie in Romania nu poate avea ca efect, nici civil, nici penal, obligarea vecinului dvs. la cerut scuze in fata blocului.
De ce e asa si nu altfel, nu sunt dispus sa aloc timp sa imi / va explic.

Daunele morale se acorda numai in conditiile in care DVS. ati suferit un prejudiciu moral, pe care il puteti dovedi in instanta (cu acte, martori, expertiza), cauzat de fapta vecinului (pe care fapta trebuie sa o dovediti in instanta cu probe certe).
vecinul chemat in judecata va avea sansa la contra - proba in privinta oricaror pretentii ale dvs.
Am scris cu litere mari ca prejudiciul trebuie sa il fi suferit DVS., nu alte persoane.
Pentru prejudiciile suferite de martorii la discutie (copii sau adulti): nu aveti dvs. calitatea sa le pretindeti sau sa le recuperati. Lasati parintii sa isi faca griji de ce au auzit copii lor.
Daca dovediti suferinta morala cauzata de fapta vecinului direct dvs., veti primi daune, intr-o limita care sa compenseze suferinta dovedita.
Nu are nici un fel de importanta ce vreti sa faceti cu banii. Daca aveti un prejudiciu moral, veti primi reparatia lui in echivalent banesc si daca declarati ca dati banii pe bautura, si daca jurati sa ii donati unui spital de copii.
Daca nu aveti un prejudiciu dovedit, nu veti primi bani, chiar daca jurati ca ii dati inapoi vecinului. Judecatorii nu fac acte de caritate prin intermediul dvs., pe banii unei alte persoane.

Sa stiti ca daune morale se cer prin tribunale cel mai des pentru uciderea unui membru de familie, pentru accidente, pentru vatamari corporale importante. Daca aveti curiozitatea, in astfel de cazuri puteti afla cat costa suferinta morala cauzata moartea unui copil sau de a unui parinte, de pierderea unui picior sau a vederii, sau de 3 zile de spitalizare.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Iunie 2012
smeagull, utilizator
Din start. problema a fost gresita, dumneavoastra nu veti nici un drept ( ca si vecinul)asupra acelui spartiu de depozitare, ci a fost ceva "la mica intelegere" , e greu de explicat de ce ?. nu ati separat acel spatiu din "·start" pentru a nu exista ulterior nici un fel de eventuale litigii, ce se mai poate face ?, ca si impartirea spatiului in cauza, o intelegere amiabila ca "intre vecini" !!!. sigur, cu administrarea scuzelor si a ... repercursiunilor de ... rigoare !!!.

Alte discuții în legătură

Daune morale - taxa timbru horia2010 horia2010 se plateste taxa de timbru sau jdiciar pentru suma pe care o ceri ca daune morale? (vezi toată discuția)
Autor necunoscut cristealiliana cristealiliana Buna, In cazul in care in care autorul este necunoscut mai fac actiune de constituire de parte civila ? (vezi toată discuția)
Daune morale in dosar penal Nina1 Nina1 Exista un procedeu de calcul pentru evaluarea daunelor morale intr-un dosar penal pentru infractiuni de fals si uzul de fals? Cu stima (vezi toată discuția)