avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... daune morale - taxa timbru
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

daune morale - taxa timbru

se plateste taxa de timbru sau jdiciar pentru suma pe care o ceri ca daune morale?
Cel mai recent răspuns: horia2010 , utilizator 14:47, 20 Iunie 2012
Da.
Legea 146/1997 privind taxele judiciare de timbru publicată în Monitorul Oficial nr. 173 din 29 iulie 1997, actualizată prin Legea nr. 202/2010 publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 714 din 26 octombrie 2010, stipulează la art. 15 lit.o:

Sunt scutite de taxe judiciare de timbru acțiunile și cererile, inclusiv cele pentru exercitarea căilor de atac, referitoare la cauzele penale, inclusiv despăgubirile civile pentru daunele materiale și morale decurgînd din acestea;


Sunt scutite de taxele judiciare de timbru acţiunile şi cererile în justiţie referitoare la „cauzele penale, inclusiv despăgubirile civile pentru daunele materiale şi morale decurgând din acestea, formulate cu prilejul soluţionării dosarului penal sau prin acţiune civilă separată, introdusă la instanţa civilă potrivit art.19 şi 20 C.proc.civ. …”


Acțiunile și cererile, inclusiv cele pentru exercitarea căilor de atac, în repararea prejudiciului patrimonial şi nepatrimonial rezultat din săvîrșirea unei fapte ilicite, incriminate ca infracţiune de legea penală, sunt scutite de taxe judiciare de timbru.


O zi placuta !
Ultima modificare: Miercuri, 20 Iunie 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
merci, daca eu actionez pentru prejudiciu adus imaginii,, platesc ceva?
Da, veti plati.

Singurul caz in care nu veti plati este daca prejudiciul pe care dvs. il pretindeti vine dintr-o INFRACTIUNE a carei victima ati fost.

Daca vreti sfaturi complete, va recomand sa postati problema dvs. in cadrul aceluiasi subiect, unde sa dati toate detaliile, impreuna. Altfel veti primi sfaturi incomplete, care nu va sunt utile deloc

Din mesajele dvs. in alt subiect, inteleg ca ati dat bani cash, in mana, concubinei dvs. (nu stiu pentru ce, care a fost scopul), fara acte, fara martori. Nu se stie cand ati dat acesti bani.
Acum vreti sa ii recuperati ca daune morale. V-am spus deja ca nu vad posibila o astfel de recuperare. Banii dati se pot obtine nu ca daune, ci ca restituire sau daune materiale, sau mai stiu eu ce, numai daca dovediti ca i-ati dat cu obligatia sa vi-i dea inapoi. Asta presupune un proces civil, dovezi, contra-dovezi, taxa de timbru, apel, recurs, etc.
Daune morale se pot obtine numai pentru o suferinta morala dovedita, cauzata de concubina. Banii dati cadou nu se obtin inapoi ca daune morale. Punct.
Daca in acest caz vreti sa invocati un prejudiciu de imagine, reveniti cu detalii.

In general, pentru prejudicii de imagine, puteti porni un proces civil.
Daunele de imagine nu tin de vreun proces penal, si nu veti fi scutit de taxa de timbru.
Si in acest caz aveti de facut dovada celor sustinute (si faptei, autorului dar si a intinderii prejudiciului), adversarul va putea face contra-dovada.
Dovezile se fac cu martori, acte, expertize, interogatorii luate de instanta.
O pretentie nedovedita va fi respinsa.
Trebuie sa platiti taxe, se pune problema de mai multe cicluri procesuale: fond, apel, recurs.
Succes.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Iunie 2012
smeagull, utilizator
e ok, merci.
nu despre cadouri e vorba, nu cred ca s-ar preta cineva la asa ceva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa de timbru olivia stoicescu olivia stoicescu Institutia la care lucrez a primit de la aceeasi persoana (in decurs de cateva luni) 3 sesizari pt.nereguli constatate la o societate,deplasandu-se de fiecare ... (vezi toată discuția)
Apelul penal, parte civila - se taxeaza la valoarea prejudiciului ? oanaportar oanaportar Apelul penal, parte civila - se taxeaza la valoarea prejudiciului ? Cand se achita /pana cand se achita Taxa ? E posibil sa mi se respinga Apelul, daca nu ... (vezi toată discuția)
Actiunea exercitata la instanta civila, pentru daune produse prin infractiune, este scutita sau nu de plata taxei judiciare de timbru? xuser xuser Acţiunea la instanţa civilă, pentru daune produse prin infracţiune, dar pe care procurorul le-a incadrat la 18^1 este scutită sau nu de plata taxei ... (vezi toată discuția)