avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Actiunea exercitata la instanta civila, pentru daune ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Actiunea exercitata la instanta civila, pentru daune produse prin infractiune, este scutita sau nu de plata taxei judiciare de timbru?

Acţiunea la instanţa civilă, pentru daune produse prin infracţiune, dar pe care procurorul le-a incadrat la 18^1 este scutită sau nu de plata taxei judiciare de timbru ?!
Cu alte cuvinte pot cere daune morale si de 10 000 lei si nu platesc taxa de timbru? Ideea este ca nu stiu cat va dori sa imi ofere domnul judecator...
Cel mai recent răspuns: ContSters244210 , utilizator 17:58, 12 Aprilie 2012
Stimat forumist,

Din ceea ce relatați înțeleg că nu v-ați constituit parte civilă.

Neplata taxei de timbru este incidentă în cazurile când acțiunea civilă se exercită în cadrul procesului penal. Pe de altă parte, exercitarea acțiunii civile în mod separat este taxabilă în modul obișnuit, conform Legii 146/1997.

Astfel, nu consider că puteți fi scutit de această taxă.

Cu stimă.
daca s'a stabilit vinovatia ca urmare a unui proces penal atunci nu trebuie sa timbrati nimic.

daca nu s-a intamplat asa ceva, trebuie sa aveti in vedere ca nu se plateste taxa de timbru pt stabilirea şi acordarea de despăgubiri persoanei fizice pentru daunele morale aduse onoarei, demnităţii, reputaţiei, vieţii intime, familiale sau private, ori dreptului la imagine
Din cate stiu eu trebuie sa timbrati la valoare.
Faptul ca s-a aplicat o amenda administrativa nu va ajuta sub aspectul taxei judiciare de timbru in cadrul procesului civil.
andreigrigoriu a scris:

Stimat forumist,

Din ceea ce relatați înțeleg că nu v-ați constituit parte civilă.

Neplata taxei de timbru este incidentă în cazurile când acțiunea civilă se exercită în cadrul procesului penal. Pe de altă parte, exercitarea acțiunii civile în mod separat este taxabilă în modul obișnuit, conform Legii 146/1997.

Astfel, nu consider că puteți fi scutit de această taxă.

Cu stimă.

actiunea civila exercitata in procesul penal sau separat este scutita de taxa de timbru potrivit art 15 alin 1 lit.o...asta pentru echitate:D

la speta postata, dupa stiinta mea, insulta si calomnia nu mai sunt infractiuni si, deci, litera "f" la care face trimitere linkul e altceva decat actiunea civila ce deriva din penal...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scutire la plata taxei judiciare de timbru. MelindaB. MelindaB. SALUT ! Bine v-am gasit.:) (sunt noua pe aici) M-ar interesa opiniile voastre in aceasta speta. In prima instanta, reclamanta avand pretentii banesti, ... (vezi toată discuția)
Taxe timbru daune morale titi marina titi marina Va salut, cu stima Doresc sa actionez in instanta o persoana care m-a calomniat. Faptele săvârşite de pârâte erau infracţiuni de insultă şi ... (vezi toată discuția)
Pierdut recurs...dar merg pe civil io_io io_io Am pierdut recursul impotriva ordonantei procurorului cu SUP si amenzi adm. in dosar penal pentru amenintare cu moartea , calomnie si insulta. S-a invocat ... (vezi toată discuția)