In prima instanta, reclamanta avand pretentii banesti, a fost scutita de plata taxei judiciare de timbru pentru ca daunele au fost produse prin infractiune, in temeiul art.15 lit.o) din Lg.146/1997. Unul din parati - asiguratorul - a declarat recurs. La primul termen, instanta a pus in discutie timbrarea.
Asiguratorul este sau nu scutit de plata taxei ?
PRECIZARI :
A existat un proces penal prin care soferul care a cauzat accidentul rutier a fost tras la raspundere penala si condamnat penal dar nu s-a rezolvat latura civila.
Ca urmare reclamanta in actiunea civila a solicitat despagubiri in temeiul raspunderii civile delictuale - raspunderea comitentului pentru fapta prepusului - fiind introdus in cauza si asiguratorul.
Prima instanta a scuti-o pe reclamanta de plata taxei pentru ca fapta deriva din savarsirea unei infractiuni. (lg.146/1997)
Ma rog, cred ca este discutabil daca trebuia sau nu sa plateasca in prima instanta.
Dar este interesanta problema cu calea de atac. Eu cred ca ar trebui sa plateasca taxa de timbru pentru scutirea opereaza numai pentru partea vatamata.