avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Scutire taxa timbru - proces daune morale accident ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Scutire taxa timbru - proces daune morale accident circulatie

Buna ziua,
Copilul meu a fost victima unui accident de circulatie ,a fost lovita de un autovehicul care nu avea asigurare RCA.Conducatorul acestuia -om simplu fara posibilitati materiale deosebite.Din considerente umanitare,am renuntat la procesul penal fata de acesta(neavand oricum nimic de castigat )'
Ulterior am fost sfatuit de un avocat ca exista un fond de despagubiri al victimelor strazii(fuga de la locul accidentului,autovehicule fara asigurare,etc...),ca urmare am deschis proces civil impotriva acestui fond,PLECANDE LA IDEEA CA,potrivit- LEGEA 146/1997 -CONFORM ART. 15,LIT. O, suntem scutiti de taxa de timbruART. 15
Sunt scutite de taxe judiciare de timbru acţiunile şi cererile, inclusiv cele pentru
exercitarea căilor de atac, referitoare la:
o) cauzele penale, inclusiv despăgubirile civile pentru daunele materiale şi morale
decurgând din acestea;
DAR INSTANTA LOCALA ne obliga la plata taxei de timbru!
Sa inteleg ca legea poate fi interpretata -nu exista o practica unitara?

Precizez ca procesul este inceput inaintea datei de 29.06.2013,cand a intrat in vigoare Ordonanta 80/2013,in care nu se mai stipuleaza exceptii.
Cel mai recent răspuns: ContSters58959 , utilizator 15:42, 28 August 2013
Scutirea de taxa se aplica numai daca formulati actiunea civila in cadrul procesului penal. Dvs. ati renuntat la procesul penal si ati ales separat calea civila, situatie in care sunteti obligata ,in mod corect,la plata taxei judiciare de timbru.

Si OG 80/2013 prevede scutiri ,insa dvs nu va incadrati in nici una dintre ele.



da ,sunteti scutiti de plata taxei de timbre pe lege veche a taxei de timbre ,daca instant nu a inteles motivarea conform art.15 si va obligat la plata taxe ide timbre ormulati cerere de reexaminare si astfel poate se intelege ,iar in situatia in care nu aveti venituri formulati cerere de scutire de plata taxei de timbru motivate pe lipa veniturilor
bafta .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligat sau nu ,sa plateasca taxa de timbru? Alexutzu Alexutzu persoana s-a indreptat pe civil,impotriva unei persoane careia i s-a dat de catre procuror o amenda administrativa si s-a specificat in ordonanta ca persoana ... (vezi toată discuția)
Apelul penal, parte civila - se taxeaza la valoarea prejudiciului ? oanaportar oanaportar Apelul penal, parte civila - se taxeaza la valoarea prejudiciului ? Cand se achita /pana cand se achita Taxa ? E posibil sa mi se respinga Apelul, daca nu ... (vezi toată discuția)
Scutire la plata taxei judiciare de timbru. MelindaB. MelindaB. SALUT ! Bine v-am gasit.:) (sunt noua pe aici) M-ar interesa opiniile voastre in aceasta speta. In prima instanta, reclamanta avand pretentii banesti, ... (vezi toată discuția)