avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... obligat sau nu ,sa plateasca taxa de timbru?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

obligat sau nu ,sa plateasca taxa de timbru?

persoana s-a indreptat pe civil,impotriva unei persoane careia i s-a dat de catre procuror o amenda administrativa si s-a specificat in ordonanta ca persoana vatamata se poate indrepta pentru daune ,pe dreptul civil,fara sa se specifice vreo suma.In aceasta situatie persoana vatamata va fi obligata la plata taxei de timbru daca solicita despagubiri sau nu?
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 15:25, 31 Iulie 2011
Desi dispozitiile art.15 lit. o din legea nr.146/1997 stabilesc scutirea de la plata taxei judiciare de timbru pentru cauzele penale, inclusiv despăgubirile civile pentru daunele materiale şi morale decurgând din acestea, este posibil sa fie obligat sa plateasca taxa.
Am intalnit opinia ca scutirea s-ar aplica doar laturii civile a procesului penal, nu si despagubirilor solicitate pe cale separata.
Parerea mea este ca scutirea ar trebui sa se aplice si spetei dvs.
Ultima modificare: Duminică, 31 Iulie 2011
ContSters103772, utilizator
Nu va fi obligata la plata taxei de timbru, pentru ca sunt scutite de plata taxei de timbru acţiunile şi cererile referitoare la cauzele penale, inclusiv despăgubirile civile pentru daune materiale şi morale decurgând din acestea, formulate cu prilejul soluţionării dosarului penal sau prin acţiune civilă separată, introdusă la instanţa civilă potrivit art. 19 şi 20 C. proc. pen. sau ca urmare a amnistiei intervenite în cursul procesului penal, conform art. 15 lit. „o” din Legea nr. 146/1997 şi art. 24 lit. „o” din Normele metodologice pentru aplicarea legii menţionate .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scutire taxa timbru - proces daune morale accident circulatie arhip gabriel bebe arhip gabriel bebe Buna ziua, Copilul meu a fost victima unui accident de circulatie ,a fost lovita de un autovehicul care nu avea asigurare RCA.Conducatorul acestuia -om ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cu plata de 3% taxa de timbru Floarea Cring Floarea Cring Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la intrebarea: O cunostinta a unui prieten, a suportat un accident rutier, mergand pe stada. In urma ... (vezi toată discuția)
Proces penal, vatamare corporala, plata? dragomir_irina dragomir_irina Buna ziua! As dori si eu un raspuns cu privire la procesul penal pt vatamare corporala: Trebuie platit? Multumesc anticipat pt timpul si efortul acordat! (vezi toată discuția)