avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Accident rutier cu plata de 3% taxa de timbru
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Accident rutier cu plata de 3% taxa de timbru

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la intrebarea:
O cunostinta a unui prieten, a suportat un accident rutier, mergand pe stada. In urma accidentului a ramas cu traumatisme. A stat izolata la pat cateva luni, dupa care a apelat la o firma care se ocupa cu despagubirile din accidente. Asiguratorul i-a oferit o suma derizorie, fata de suferintele care le-a avut si le are in continuare, iar persoana a refuzat. Cazul a fost trimis in instanta si instanta ii cere sa plateasca 3% din suma ceruta. Exista o solutie, sa nu plateaca taxa de timbru, pentru ca este pensionara si se intretine singura.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adriana Giurca , Avocat 17:07, 8 Septembrie 2014
Buna ziua,
In mod normal, aceste informatii ar trebui sa vi le ofere firma pe care ati angajat-o.
In masura in care actiunea civila deriva dintr-o infractiune, actiunea este scutitat de taxa de timbru si ar trebui sa faceti cerere de reexaminare.
Daca nu e scutita, in anumite conditii, puteti beneficia de ajutor public judiciar prin scutirea de la plata taxei de timbru dar ar trebui ca veniturile solicitantului sa fie mai mici de 500 lei/membru de familie pentru scutire totala, respectiv mai mici de 300 lei/membru de familie pentru scutire la jumatate. Altfel, va trebui sa platiti taxa la valoarea solicitata, sens in care va trebui sa evaluati in mod obiectiv, impreuna cu firma angajata, sansele de a obtine o anumita suma de bani.
Succes!
Are dreptate colegul in ceea ce privește firma pe care ati angajat-o sa va reprezinte interesele, mai ales ca in astfel de cazuri, stiu ca percep un comision de succes mare, suportind ei toate costurile procesului. Probabil ca a fost data o ordonanța de clasare, partea vătămată neavând peste 90 de zile necesare ingrijirilor medicale, iar dosarul a fost introdus la instanța civilă, împotriva asiguratorului. Practica nu este unitara in aceste cauze, unele considerând ca un astfel de proces provine dintr-un penal si nu solicita taxa de timbru, altele apreciază ca este o cerere in pretenții, stabilind taxa de timbru in funcție de suma solicitată.
Sunt scutite de taxe de timbru acţiunile şi cererile referitoare la cauzele penale, inclusiv despăgubirile civile pentru daune materiale şi morale decurgând din acestea, formulate cu prilejul soluţionării dosarului penal sau prin acţiune civilă separată, introdusă la instanţa civilă potrivit art. 19 şi 20 C. proc. pen., sau ca urmare a amnistiei intervenite în cursul procesului penal, conform art. 15 lit. „o” din Legea nr. 146/1997 şi art. 24 lit. „o” din Normele metodologice pentru aplicarea legii menţionate (aprobate prin Ordinul ministrului justiţiei nr. 760/C din 22 aprilie 1999).
Simpla plângere adresată organului de urmărire penală, prin care o persoană reclamă săvârşirea unei pretinse infracţiuni, plângere neurmată de punerea în mişcare a acţiunii penale, nu înseamnă, însă, „cauză penală” în sensul normelor citate, situaţie în care nu intervine scutirea de plata taxelor judiciare de timbru.

I.C.C.J., secţia civilă şi de proprietate intelectuală,
decizia nr. 6631 din 26 noiembrie 2004


E adevarat, decizia a fost pronuntata inainte de intrarea in vigoare a OUG nr.80 din 2013 privind taxele judiciare de timbru, dar nu cred ca s-a schimbat ceva de atunci.

Ramane de vazut, in mod concret, daca a existat sau nu o cauza penala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scutire la plata taxei judiciare de timbru. MelindaB. MelindaB. SALUT ! Bine v-am gasit.:) (sunt noua pe aici) M-ar interesa opiniile voastre in aceasta speta. In prima instanta, reclamanta avand pretentii banesti, ... (vezi toată discuția)
Obligat sau nu ,sa plateasca taxa de timbru? Alexutzu Alexutzu persoana s-a indreptat pe civil,impotriva unei persoane careia i s-a dat de catre procuror o amenda administrativa si s-a specificat in ordonanta ca persoana ... (vezi toată discuția)
Scutire taxa timbru - proces daune morale accident circulatie arhip gabriel bebe arhip gabriel bebe Buna ziua, Copilul meu a fost victima unui accident de circulatie ,a fost lovita de un autovehicul care nu avea asigurare RCA.Conducatorul acestuia -om ... (vezi toată discuția)