Legislația prevede expres că instruirea periodică se face de către conducătorul locului de muncă, deci lucrătorului desemnat i se va face de către directorul general, indiferent de pregătirea pe care aceștia o au.
Pentru directorul general (cea mai înaltă funcție din organigrama societății) nu există prevederi speciale. Eu nu i-am făcut instruire periodică, iar la controalele din partea ITM la care am participat nu mi s-a reproșat acest lucru. Practic, ne lovim de un vid legislativ și de semnătură, nu are cine să fie conducător al locului de muncă (care să dea sarcini de serviciu) pentru directorul general.
Trebuie facute unele precizari.
Cursul de evaluator de risc nu este un curs considerat de Inspectia muncii ca si curs de perfectionare in domeniul ssm, respectiv curs de 180 de ore prevazut in legislatie pentru nivelul superior de pregatire in domeniul ssm.
In practica uzuala, lucratorul desemnat intocmeste, de regula, materiale de instruire in domeniul ssm care se aproba de catre angajator, caz in care poate fi considerat instruit in domeniu ssm.
In practica uzuala, lucratorul desemnat poate participa, la simpozioane/ cursuri de perfectionare organizate la nivelul ITM/ inspectiei muncii/ ministerului muncii, care se considera instruiri in domeniul ssm si de regula, se emit documente de participare semnate de organizator.
Nu este vorba de vid legislativ atata timp cat conducatorul unitatii are obligatia de a aproba programul anual de instruire in domeniul ssm al firmei si materialele de instruire utilizate. Cine poate contesta ca respectivele materiale nu sunt citite inainte de a fi aprobate.
HG nr.1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-Art. 80 Angajatorul trebuie sa dispuna de programe de instruire - testare la nivelul intreprinderii si/sau unitatii pentru:
a) conducatorii locurilor de munca;
b) lucratori, pe meserii si activitati
-Art. 93 (1) Instruirea la locul de munca se va efectua pe baza tematicilor intocmite de catre angajatorul care si-a asumat atributiile din domeniul securitatii si sanatatii in munca/ lucratorul desemnat/ serviciul intern/ serviciul extern de prevenire si protectie si aprobate de catre angajator, tematici care vor fi pastrate la persoana care efectueaza instruirea.
-Art. 97 Instruirea periodica se va efectua pe baza tematicilor intocmite de catre angajatorul care si-a asumat atributiile din domeniul securitatii si sanatatii in munca/ lucratorul desemnat/ serviciul intern de de prevenire si protectie/ serviciul extern de prevenire si protectie si aprobate de catre angajator, care vor fi pastrate la persoana care efectueaza instruirea.
-Art. 100. - Instruirea periodica prevazuta la art. 98 (n.r instruirea periodica suplimentara) se va efectua pe baza tematicilor intocmite de catre angajatorul care si-a asumat atributiile din domeniul securitatii si sanatatii in munca/ lucratorul desemnat/ serviciul intern de
prevenire si protectie/ serviciul extern de prevenire si protectie si aprobate de catre angajator, care vor fi pastrate la persoana care efectueaza instruirea.
Multumesc, in special pentru exemplele din practica uzuala.
Cursul postuniversitar „Evaluator al riscurilor pentru securitate şi sǎnǎtate în muncă” cu durata de 240 ore, indeplineste cerinta art. 50, alin (1), lit c, cf HG 1425/2006, actualizat? "c) absolvirea cu diplomă sau certificat de absolvire, după caz, a unui program de
învăţământ postuniversitar în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, cu o durată de
cel puţin 180 de ore."
Servicii ssm si psi
Tatu M
Buna ziua, avem in institutie serviciu extern de SSM si PSI si va rog sa ma lamuriti in legatura cu semnaturile de pe Fisele individuale de instruire SSM si ... (vezi toată discuția)