avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Constructie gard pe hotar terasat - cui ii revine ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Constructie gard pe hotar terasat - cui ii revine obligativitatea?

Buna ziua,
Terenul meu se afla pe un deal terasat, diferenta de nivel intre proprietatea mea si cea a vecinului este de apx. 1,6 metri, el fiind situat mai jos de mine. Pe 9 metri din hotar, pe terenul lui se afla o casa veche iar peretele acesteia tinea loc de zid. Intre casa veche si terenul meu nu se mai afla nici un gard despartitor iar terasa de 1,6m era practic sustinuta de zidul casei lui.
Acum cateva luni vecinul a demolat casa si a plecat din tara fara sa ne lamurim despre refacerea gardului. Problema mare insa este ca acea terasa nu mai are sustinere in curtea lui, casa veche neavand o fundatie trainica ci doar pietre care deja s-au surpat. Ca sa pot face gard sus la mine, intai ar trebui construit zid de sustinere la el in curte, peste care sa fac apoi gardul la mine in curte.
Inainte sa plece, vecinul a zis ca fiind pe partea dreapta cum intru pe poarta in curtea mea, este responsabilitatea mea sa fac gardul.
Eu, pe de alta parte, am considerat ca zidul de sustinere macar, este obligatia lui, cu atat mai mult cu cat el a demolat constructia care tinea loc de gard si acum am riscul ca terenul meu sa se surpe la el.
Sper ca am putut explica destul de clar situatia. M-as bucura daca m-ati putea ajuta cu un sfat sau lamurire.
Cel mai recent răspuns: m1ha1 , utilizator 12:18, 19 Septembrie 2017
Buna ziua,
Atat gardul cat si zidul intra in obligatia ambilor.
Daca nu va intelegeti e mai delicata povestea pentru ca trebuie sa construiti dumneavoastra si sa-i cereti contravaloarea a jumatate din investitie.
Mai puteti sa faceti atat zidul cat si gardul pe terenul dumneavoastra, pe linia de hotar si atunci ramane DOAR al dumneavoastra.
Multumesc pentru raspuns. Stiti sa-mi indicati si o lege care sustine obligativitatea ambelor parti?
Gabriel Klein Kiritescu a scris:

Mai puteti sa faceti atat zidul cat si gardul pe terenul dumneavoastra, pe linia de hotar si atunci ramane DOAR al dumneavoastra.

Nu am nici un interes sa fac asta. Ar insemna si mai mult de munca, adica sapat si dislocat parte de pamant din terasa+ transportul acestuia si as pierde si din spatiul destul de ingust al curtii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligare demolare puț făcut pe linia de hotar Sergiooo Sergiooo Buna seara, am cumparat un teren de la o bunica am act de vanzare cumparare prin instanta, act autentic de la istanta definitiv si irevocabil tot si pe linia ... (vezi toată discuția)
Amenda primarie refuz demolare baraca de lemn silversentinel silversentinel Buna. Am o nelămurire. Avem o baraca din lemn, fara fundatie care este amplasata chiar lângă gardul vecinilor. Problema este ca ei și-au clădit o ... (vezi toată discuția)
Vecinul foloseste gardul meu ca zid de sustinere pt a-si terasa terenul. vame vame Buna ziua! Intre proprietatea mea si cea a vecinului este o diferenta de nivel de cca 1 m (vecinul e in partea de sus). La aprox 1.5 m de limita de hota,r ... (vezi toată discuția)