Buna ziua,
Asociatia de proprietari a blocului in care locuiesc a hotarat impartirea cheltuielior privind modernizarea liftului functie de utilizarea acestuia. Adica, etajul 1 o valoarea de, sa zicem 194 euro, iar restul etajelor, de la 2 la 9, o rata de 300 de euro. Este corect, avand in vedere ca este o decizie adoptata incadrul adunarii generale? si mai bine de jumatate dintre membri au fost de acord cu modernizarea liftului?
Raspunsul la intrebarea Dvs. se afla in statutul asociatiei de proprietari, care (in mod ideal) reglementeaza si cvorumul necesar pentru adoptarea deciziilor in adunarea generala. Daca nu este prevazut cvorumul, deciziile se adopta de catre majoritatea simpla (50+1 din cei prezenti).
Repartizarea cheltuielilor cu modernizarea liftului se face proportional cu cota parte indiviza si nu cu nivelul la care locuiesc proprietarii.
In mod sigur proprietarii au votat in necunostinta de cauza.
La modernizarea liftului participa inclusiv cei de la parter si et. 1 intrucat este vorba despre "partea comuna".
Art. 44-HG1588
(1)Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul;
Proprietarii de la etajele superioare au considerat ca este normal ca ei, care folosesc liftul, sa achite o cota mai mare. Nu au votat in necunostinta. Fiecaruia in parte i s-a explicat despre ce este vorba. Doar un singur proprietar, care nici macar nu locuieste in bloc, avand apartamentul inchiriat, solicta achitarea in regim cota -indiviza. Problema mea viza strict adoptarea hotararii, in masura in care acel proprietar nu a participat NICIODATA la vreo sedinta si stiu ca orice decizie luata in AG este obligatorie pentru toti propietarii. In ce priveste cvorumul, mai stiu ca daca la prima convocare nu raspunde nimeni, se organizeaza o a doua AG. Iar decizia luata in acea AG este legala. Oare nu stiu bine?
Inclusiv hotararile adunarii generale trebuie sa respecte dispozitiile in vigoare
Nu este corecta modalitatea de repartizare intretinere si reparatii parti comune dispusa de particpantii la adunarea generala