avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 915 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Asociat inactiv
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Asociat inactiv

Buna seara. Am un SRL infiintat in 1991 cu asociat 75% eu si 25% o ruda care din pacate nu mai este in tara de 9 ani, nu mai vine si nu o mai intereseaza afacerea. Nu mai stiu nimic de ea si nu stiu cum as putea sa fac sa o scot din firma. M-am gandit la o convocare AGA cu publicare la ziar si apoi prin neprezentare sa incerc la reg. com. sa fac ceva. V-as ruga mult sa ma sfatuiti ce as putea face in cadru legal. Multumesc anticipat pt. ajutor. Carmen P.
Cel mai recent răspuns: cristop , utilizator 10:57, 24 Ianuarie 2006
Cazurile de excludere a unui asociat dintr-un SRL sunt limitativ prevazute de legea 31/1990 in art. 222 alin.1:
Art. 222. - (1) Poate fi exclus din societatea (...) cu răspundere limitată:
a) asociatul care, pus în întârziere, nu aduce aportul la care s-a obligat;
b) asociatul cu răspundere nelimitată în stare de faliment sau care a devenit legalmente incapabil;
c) asociatul cu răspundere nelimitată care se amestecă fără drept în administraţie ori contravine dispoziţiilor art. 80 şi 82;
d) asociatul administrator care comite fraudă în dauna societăţii sau se serveşte de semnătura socială sau de capitalul social în folosul lui sau al altora.
Din cate inteleg, nici unul dintre cazurile de mai sus nu este aplicabil situatiei dumneavoastra.
De aceea, singurul mod de a "scapa" de acest asociat inactiv e sa-l convingeti sa se retraga din societate sau sa va vinda partile lui sociale.
Pentru retragere, verificati daca actul constitutiv prevede ceva in acest sens, altminteri e suficient acordul dumneavoastra (art.226 alin.1 din Legea 31/1990).
Pentru cesiune, trimiteti-i prin posta un contract de cesiune actiuni semnat de dumnevoastra. Contractul, semnat si de el, il inregistrati apoi la Registrul comertului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum scot un asociat de pe o societate brutus84 brutus84 Am o societate comerciala infiintata acum 4 ani(momentan este inactiva de 2 ani) si sunt asociat cu inca o persoana cu parti egale 50-50. Aceasta persoana a ... (vezi toată discuția)
Excluderea unui asociat din srl ContSters384057 ContSters384057 Un SRL este format de 2 asociati din care unu are 89% din capital social si altu are 11% din capital social. Administrator este o alta persoana fizica. Care ... (vezi toată discuția)
Cum pot scapa de un asociat, care este si administrator? c2009cristi c2009cristi Buna Ziua, Acum cativa ani am infiintat un SRL impreuna cu un vechi prieten (suntem 2 asociati 50% cu 50% si suntem amandoi administratori), intre timp ... (vezi toată discuția)