avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 867 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Cum scot un asociat de pe o societate
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Cum scot un asociat de pe o societate

Am o societate comerciala infiintata acum 4 ani(momentan este inactiva de 2 ani) si sunt asociat cu inca o persoana cu parti egale 50-50. Aceasta persoana a plecat din tara acuma 2 ani si nu mai dau nicicum de el si vreau sa il scot de pe societate.
Va rog sa imi spuneti care sunt pasii pentru a face demersurile sa il scot de pe societate.
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: MARGARETA STANCIU , Avocat 08:31, 25 Martie 2011

Legea societatilor comerciale
Art. 222. - (1) Poate fi exclus din societatea în nume colectiv, în comandita simpla sau cu raspundere limitata: a) asociatul care, pus în întârziere, nu aduce aportul la care s-a obligat;
b) asociatul cu raspundere nelimitata în stare de faliment sau care a devenit legalmente incapabil;
c) asociatul cu raspundere nelimitata care se amesteca fara drept în administratie ori contravine dispozitiilor art. 80 si 82;
d) asociatul administrator care comite frauda în dauna societatii sau se serveste de semnatura sociala sau de capitalul social în folosul lui sau al altora.

Art. 226. - (1) Asociatul în societatea în nume colectiv, în comandita simpla sau în societatea cu raspundere limitata se poate retrage din societate:
a) în cazurile prevazute în actul constitutiv;
b) cu acordul tuturor celorlalti asociati;
c) în lipsa unor prevederi în actul constitutiv sau când nu se realizeaza acordul unanim asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, în baza unei hotarâri a tribunalului, supusa numai recursului, în termen de 15 zile de la comunicare.
(2) În situatia prevazuta la alin. (1) lit. c), instanta judecatoreasca va dispune, prin aceeasi hotarâre, si cu privire la structura participarii la capitalul social a celorlalti asociati.
(3) Drepturile asociatului retras, cuvenite pentru partile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociatilor ori de un expert desemnat de acestia sau, în caz de neîntelegere, de tribunal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sot-sotie asociati 50%-50% medeea13 medeea13 detinem un srl, suntem sot-sotie si asociati 50%, sotul este administrator, ne-am separat iar el a plecat cu masina firmei si o foloseste strict in interes ... (vezi toată discuția)
Concediere marianababescu marianababescu Buna ziua, Am 2 angajati dintre care unul este asociat si administrator, i-am cesionat 50% parti sociale, la momentul intrarii in societate nu a contribuit ... (vezi toată discuția)
Asociat problema Zenska Zenska Buna seara As avea nevoie de cateva sfaturi legate de un SRL. La finele anului trecut am infiintat un SRL cu inca o persoana (50%/50%). Cu putin timp in ... (vezi toată discuția)