avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 280 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general ANAF nu a eliberat Certificatul de Atestare Fiscală ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

ANAF nu a eliberat Certificatul de Atestare Fiscală în vederea radierii firmei. Care ar fi pașii de urmat dacă mă decid să fac plângere penală pentru abuz în serviciu?

Sunt in strainatate si am cerut contabilei sa inchida firma pe care nu mai am activitate de anul trecut. Contabila a taraganat cat a putut inchiderea firmei pana am amenintat-o ca vin in tara numai ca sa iau toate documentele cu Politia de la ea si sa le dau cuiva care lucreaza pentru banii pe care i-am platit.
Pana la urma a ajuns cu radierea firmei la etapa unde a depus bilantul de inchidere si a inregistrat cererea pentru certificatul de atestare fiscala in vederea radierii.
Cand am intrebat-o care-i termenul de eliberare al certificatului, mi-a raspuns ca "verbal mi s-a spus ca termenul ar fi de 30 de zile dar ca nu se prea poate respecta ca au foarte multe cereri, si se depune la oras ei transmit la resedinta de judet, ei decid daca il acorda cu sau fara control si apoi il elibereaza, dar au multe cereri depuse si sa ne asteptam sa dureze mult mai multe zile."
Raspunsul asta l-am gasit inacceptabil si o noua incercare de taraganare a inchiderii firmei.
Din punctul meu de vedere, cel mai probabil contabila ma minte. Insa daca nu ma minte si functionarul chiar i-a spus asa ceva, ce pot face in situatia in care ANAF nu emite certificatul in termenul legal de 3 zile - conform C.P.F. Art.158 Alin(5) si O.M.F.P. Nr. 3654/2015 Art.5 Alin.(1) ?
Mentionez ca - conform tuturor documentelor trimise mie pe mail de catre contabila - firma nu are active, nu are datorii, nu are declaratii nedepuse sau taxe neplatite si nu era supusa unei inspectii fiscale la data inregistrarii cererii, deci nu se aplica O.M.F.P. Nr. 3654/2015 Art.5 Alin.(3).
Ma gandesc serios sa inregistrez plangere penala pentru abuz in serviciu la Parchet impotriva functionarului ANAF care nu a emis certificatul fiscal, dar nu stiu exact cine ar fi persoana respectiva. Sa fac plangerea impotriva sefului AFPO?
Sau sa-i zic contabilei sa inregistreze la AFPO o cerere de identificare a functionarului care nu a emis certificatul fiscal? Este asta o informatie publica care se ofera in scris la cerere? Sau pur si simplu sa fac reclamatie, sa astept raspunsul scris, dupa care sa fac plangerea penala impotriva functionarului care semneaza raspunsul scris in lipsa oricarei identificari a functionarului responsabil?
Ultima modificare: Vineri, 29 Septembrie 2017
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: Ruben , utilizator 21:14, 19 Octombrie 2017
Cred ca ar fi util un telefon dat la administratia de care apartineti. Solicitati sa vorbiti la biroul unde se elibereaza certificatele de atestare fiscala. Acolo sigur va veti lamurii de informatiile furnizate de contabila.
Multumesc dl.Madalin, nu ma asteptam sa fie disponibila varianta asta (de obicei la telefon nu raspunde nimeni la niciun minister). Dar astia fiind oras mic o fi crezut ca-i suna familia si au raspuns.

Asadar confirm ca ce mi-a scris contabila este ce i-au spus functionarii de la AFPO. Functionara mi-a spus exact aceelasi lucru si mie: ca ei trimit cererea la Control (la DGFP), iar cei de la Control resedinta de judet (DGFP) decid daca fac inspectie sau nu si numai dupa ce primeste raspunsul de la ei elibereaza certificatul.
Cand am intrebat-o unde-i scrisa procedura asta mi-a raspuns ca asa-i procedura, fara sa mentioneze niciun Ordin MFP sau lege.

Are cineva idee daca exista procedura asta mentionata in vreun Ordin MFP sau este vreo norma de aplicare a CPF care permite asa ceva?
Mie mi se pare o procedura ilegala din moment ce nu respecta termenui legal din C.P.F. Art.158 Alin(5) si O.M.F.P. Nr. 3654/2015 Art.5 Alin.(1) si intentionez sa cer explicatii scrise la AFPO, pentru a-i putea trimite in judecata si pentru a depune plangere penala la Parchet pentru abuz in serviciu.
Cu raspunsul la telefon vreau sa va informez ca in ultimii ani, nu a existat un apel fara raspuns la Administratie. Controlul si inspectia nu are nici o treaba cu eliberarea certificatului. Pentru eliberarea certificatului de atestare fiscala se verifica daca a-ti indeplitnit obligatiile declarative si daca aveti toate taxele platite. La ce administratie ati sunat? Din ce localitate?
Ultima modificare: Vineri, 22 Septembrie 2017
Madalin Ioan, Contabil
Dupa cum ati observat, am incercat sa mentin discutia la nivel principial, cu intrebarea ce-i de facut intr-o situatie de genul asta in general, indiferent de localitate.

Ma astept ca legea sa se aplice in toate localitatile asa cum scrie in codul de procedura fiscala, respectiv in ordinele MFP. Iar in cazul in care nu se aplica, ma astept sa existe o procedura clara de sanctionare a functionarilor ce nu o aplica.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Legea nu se aplica la fel in toate localitatile desi cu totii ne asteptam la asta, ci in functie de competenta juristilor din institutie sau a ordinelor de la partid, care mai nou tin loc de fisa de post. Stii tu...la evaluarea profesionala anuala pe urma pici testul.
2. las-o mai moale cu plangerea penala, in Romania nu exista raspunderea magistratului iar procurorii nu au obligatia solutionarii dosarelor decat pe termene nedefinite. Eu am plangere penala de 7 ani pentru TALHARIE (infractiune cu violenta) si nu am primit nici macar vreun raspuns pana acum sau macar sa fiu chemata sa dau vreo declaratie....ei fac afaceri cu interlopii...sa nu-i deranjam inutil.
3. Cu siguranta nu se va face control daca societatea are istoric bun, bilantul e pe zero, nu are datorii si nici risc fiscal. Oricum , procedura lichidarii simplificate e parfum comparativ cu vechea lege a insolventei in care o lichidare banala dura 3 ani si costa foarte multi bani....
D-le Madalin, in cazul lichidarii, certificatul are legatura cu controlul fiscal, e o procedura speciala, nu e un simplu certificat, e ULTIMUL certificat pe care-l va primi societatea inainte de a fi dizolvata si radiata. Deci daca ANAF identifica risc fiscal sau sunt suspiciuni de fraude evaziune etc nu veti primi certificatul desi societatea nu mai are datorii. Ei se asigura ca nu vor fi instituite datorii in urma controlului fiscal.
Dle Ruben, va trebui sa aveti rabdare...nu de asta ati fugit de Romania? :))

Alte discuții în legătură

Certificat de atestare fiscala bfelician bfelician Va rog sa-mi precizati ce act normativ prevede ca certificatul de atestare fiscala eliberat de finante in cazul radierii unei societati comerciale se ... (vezi toată discuția)
Radiere firma seizinger seizinger Buna ziua, am initiat procedura de radiere a unei firme in septembrie 2009.Activitatea firmei a fost suspendata in iulie 2006.Din cauza unor bilanturi ... (vezi toată discuția)
Refuzul spfl ploiesti de a elibera certificat de atestare fiscala pentru cadastru doruleonte doruleonte Buna ziua, SPFL Ploiesti a refuzat sa elibereze un certificat de atestare fiscala motivand: \\" Intrucat in evidentele noastre domiciliul dumneavoastra ... (vezi toată discuția)