avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna in mod ABUZIV ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna in mod ABUZIV ?

Buna ziua !
Lucrez la un spital de stat si nu prea as vrea sa imi iau concediu de odihna fiindca nu voi mai primi tichetele de masa pe perioada concediului de odihna, plus ca nu mi-am programat nimic si nu prea as avea ce sa fac in concediu.
Din cate am auzit de la alti angajati ai spitalului cica daca nu ti-ai luat concediu de odihna pe o perioada de un an de zile calendaristica, te baga spitalul automat in concediu de odihna, FARA VOIA TA, iar unii zic ca cica si FARA STIREA TA ca cica unii angajati s-au trezit bagati in concediu de odihna abia catre sfarsitul lunii cand trebuia sa-si ridice tichetele de masa si atunci li s-ar fi zis "luna asta ati fost in concediu", cu alte cuvinte si la munca, si fara tichetele de masa, si in concediu - adica in ultima luna din an te baga in concediu pentru ziele de concediu de odihna neluate, pe o perioada de un an de zile calendaristic.
O colega de serviciu a intrebat zilele trecute la salarizare in legatura cu acest lucru si cica legea spune ca iti poti lua concediu de odihna intr-un an de zile si, in caz ca nu ti-ai luat, teoretic, ti-l poti lua timp de 18 luni de la sfarsitul anului calendaristic, DAR, cica ei aplica un "regulament intern" propriu si personal, conform caruia esti bagat automat in concediu de odihna pentru zilele neluate, la sfarsitul anului calendaristic. Mai mult decat atat, cica daca ti-ai luat o parte mai mare din el, "ar putea fi mai intelegatori si sa te astepte sa-ti mai iei si restul pana in martie anul urmator" - deci maxim 3 luni, nu 18 luni cum spune codul muncii.
Vreau sa stiu daca ceea ce fac ei constituie un abuz si, daca e asa, ce ar trebui sa fac ? O declaratie scrisa la ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) ar rezolva problema ? In cazul in care chiar asa se intampla (nu am de unde sa stiu fiindca e primul an in care lucrez aici iar pe cine am intrebat nu imi poate spune concret, decat din auzite, fiindca mai toti si-au luat concediul de odihna pe o perioada de un an de zile ca sa nu fie bagati fortat) ce ar trebui facut pentru a rezolva problema legal ?
Multumesc !
Ultima modificare: Duminică, 24 Septembrie 2017
LaurentiuAAA, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:49, 5 Noiembrie 2017
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
In Codul muncii se precizeaza clar;
(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.
Deci ar trebui sa va efectuati concediul de odihna in fiecare an, faptul ca nu v-ati programat nimic nu este un motiv justificat pentru amanare.
Sesizarea la ITM ar fi justificata in cazul in care nu beneficiati de concediu pe parcursul unui an.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fiind vorba despre sectorul bugetar, ar trebui sa existe o procedura operationala pentru concediu de odihna.

Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari individuale stabilite de angajator cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.

Salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.
Ultima modificare: Duminică, 24 Septembrie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic
elenazan a scris:

In Codul muncii se precizeaza clar;
(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.
Deci ar trebui sa va efectuati concediul de odihna in fiecare an, faptul ca nu v-ati programat nimic nu este un motiv justificat pentru amanare.
Sesizarea la ITM ar fi justificata in cazul in care nu beneficiati de concediu pe parcursul unui an.

Am inteles, bine, dar legea, din cate vad eu, nu zice nimic ca ar fi OBLIGATORIU sa iti iei concediu. Nu inteleg de ce nu se poate varianta in care, daca nu ti-ai luat concediu pe o perioada de 1 an de zile calendaristic, sa pierzi pur si simplu acele zile de concediu ? De ce nu se poate asa ceva, ca am auzit si de varianta asta ?
Multumesc mult !
Nu se poate varianta expusă de dvs..... vedeți art.144 C.mun.

Potrivit articolului. 149 C.mun. , salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la concediu de odihna nicoleta_p nicoleta_p Am o nelamurire cu privire la concediul de odihna cuvenit fiecarui angajat. Lucrez din data de 8 septembrie la un abator particular si mi s-a spus ca am ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, daca concediul de odihna nu a fost uzat pana la sfarsitul ... Crina001 Crina001 Buna ziua, Daca concediul de odihna nu a fost uzat pana la sfarsitul anului si nu au existat motive justificate pentru neuzarea lui poate angajatorul sa ... (vezi toată discuția)
Concediu odihna teo.madalina teo.madalina Pentru un salariat care nu si-a efectuat integral concediul de odihna, trebuie sa figureze cu acesta efectuat , tinand cont ca compensarea in bani nu este ... (vezi toată discuția)