avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 735 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... sucursala societate straina
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

sucursala societate straina

Buna ziua,
am incheiat un contract de prestari servicii cu o societate din spania, in baza caruia el trebuie sa-mi livreze calculatoare si softuri. Problema e ca societatea din spania vrea sa emita factura prin sucursala pe care o are in Romania. Este posibil?
Multumesc anticipat pentru ajutor

Gabriela Statescu
Cel mai recent răspuns: anonim24 , utilizator 07:37, 6 Octombrie 2009
Conform ART. 29 ( Veniturile unui sediu permanent) Cod Fiscal:

(1) Persoanele juridice straine care desfasoara activitate prin intermediul unui sediu permanent in Romania au obligatia de a plati impozitul pe profit pentru profitul impozabil care este atribuibil sediului permanent.

(2) Profitul impozabil se determina in conformitate cu regulile stabilite in cap. II al prezentului titlu, in urmatoarele conditii:

a) numai veniturile ce sunt atribuibile sediului permanent se includ in veniturile impozabile;

b) numai cheltuielile efectuate in scopul obtinerii acestor venituri se includ in cheltuielile deductibile.

Implicit, sucursala poate efectua activitati economice, daca este intr-adevar sediu permanent, in definitia din Codul Fiscal si Acordul bilateral de evitare a dublei impuneri cu Spania. Daca ati folosit termenul “sucursala” in sensul de “reprezentanta”, aceasta NU poate desfasura activitati economice, ci doar activitati premergatoare comertului (studii de piata, marketing, etc). Ca urmare, inteleg ca firma mama doreste sa derulati activitatea comerciala prin reprezentantul lor fiscal in RO, ceea ce pare OK. Ar fi interesant de stiut cum s-a convenit acest lucru prin clauzele contractuale.

Aspectele acestea internationale le gasiti in Codul Fiscal, la art.29-32, precum si in Normele metodologice Cod Fiscal; Acordul bilateral de evitare a dublei impuneri cu Spania si Legea 31/1990 (art.41-45)



Ultima modificare: Luni, 5 Octombrie 2009
godspeed, utilizator
Multumesc frumos pentru raspuns. Este vorba de sucursala, nu de reprezentanta. In contract s-a prevazut doar ca factura sa fie emisa de sucursala si sa viram banii in contul acesteia din Romania.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozitare venituri nerezidenti contawest contawest Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie Daca furnizorul de servicii din Olanda desfasoara activitatea in Romania printr-un sediu ... (vezi toată discuția)
Punct de lucru italia jonny_6 jonny_6 Buna ziua .Exista posibilitatea ca o firma din Romania sa -si deschida punct de lucru sau sucursala in Italia pentru o activitate de prestari servicii ... (vezi toată discuția)
Impozit nerezident alexandru08 alexandru08 Buna ziua! Am primit o factura de la un nerezident din Suedia. Nerezidentul mi-a prestat servicii de natura consultantelor. Aplic stopajul la sursa tinand ... (vezi toată discuția)