Buna ziua! firma la care lucrez ne-a anuntat ca putem fi compensati pentru concediul neefectual pe anul acesta.. A devenit legala aceasta optiune?? Cat timp nu este vorba de desfacerea contractului de munca, stiam ca este ilegala compensarea concediului de odihna.
In plus, firma NU ne permite sa ne luam concediu in aproximativ 8 luni din cele 12, iar noua astfel ne ramane sa luam concediu de odihna doar la sfarsitul iernii, sfarsitul primaverii si vara.. Astfel se nasc 2 intrebari: Pana cand am drept anul viitor sa efectuez zilele de CO ramase din anul acesta? Poate angajatorul sa ma oblige sa imi iau CO intr-o perioada pe care eu nu o doresc? (de ex. in februarie?)
1. Compesarea in bani a zilelor de Co neefectuateeste posibila numai in cazde incetare a c.i.m., potrivit art.146 alin.3 C.mun.
2. Pentru zilele de CO aferente anului 2017 si neefectuate , angajatorul are obligatia sa vi le acorde pana la data de 01.07.2019.
Art.146 C.mun.
....
(2) In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.
.....
3. Art.144 C.mun.
...
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.
Obligarea de catre angajator a efectuarii perioadei de CO programate sau neprogramate intr-o anumita perioada, in opinia mea , este un abuz in serviciu.
Concediu neefectuat
laura63
Buna ziua,
Poate beneficia de plata pentru concediu neefectuat o persoana care lucreaza in invatamant, a nascut in luna mai si nu a avut pana atunci de ... (vezi toată discuția)