avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 855 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu impus de angajator sau compensare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu impus de angajator sau compensare

Buna ziua! firma la care lucrez ne-a anuntat ca putem fi compensati pentru concediul neefectual pe anul acesta.. A devenit legala aceasta optiune?? Cat timp nu este vorba de desfacerea contractului de munca, stiam ca este ilegala compensarea concediului de odihna.

In plus, firma NU ne permite sa ne luam concediu in aproximativ 8 luni din cele 12, iar noua astfel ne ramane sa luam concediu de odihna doar la sfarsitul iernii, sfarsitul primaverii si vara.. Astfel se nasc 2 intrebari: Pana cand am drept anul viitor sa efectuez zilele de CO ramase din anul acesta? Poate angajatorul sa ma oblige sa imi iau CO intr-o perioada pe care eu nu o doresc? (de ex. in februarie?)
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:03, 26 Septembrie 2017
1. Compesarea in bani a zilelor de Co neefectuateeste posibila numai in cazde incetare a c.i.m., potrivit art.146 alin.3 C.mun.

2. Pentru zilele de CO aferente anului 2017 si neefectuate , angajatorul are obligatia sa vi le acorde pana la data de 01.07.2019.

Art.146 C.mun.
....
(2) In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.
.....

3. Art.144 C.mun.
...
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Obligarea de catre angajator a efectuarii perioadei de CO programate sau neprogramate intr-o anumita perioada, in opinia mea , este un abuz in serviciu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata concediu de odihna Ruslana1 Ruslana1 Buna ziua, As dori o informatie: daca beneficiez de concediu medical pana la sfarsitul anului, zilele de concediu de odihna ce mi se cuvn, trebuie sa-mi fie ... (vezi toată discuția)
Concediu neefectuat laura63 laura63 Buna ziua, Poate beneficia de plata pentru concediu neefectuat o persoana care lucreaza in invatamant, a nascut in luna mai si nu a avut pana atunci de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. sunt angajat de 10 ani la acelasi angajator, in cei ... kir kir Buna ziua. Sunt angajat de 10 ani la acelasi angajator, in cei 10 ani am luat doar 20 de zile de concediu de odihna. Cand imi dau demisia angajatorul trebuie ... (vezi toată discuția)