avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1045 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... COMISIE DISCIPLINARA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

COMISIE DISCIPLINARA

cine tb sa faca parte dintr o comisie disciplinara? pot fi martori ceilalti angajati? ce dovezi tb sa aiba angajatorul pentru a avea castig de cauza?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:13, 10 Decembrie 2009
1. Componenta comisiei - presedinte de comisie, membri - este stabilita de angajator care va emite o decizie in acest sens.
2. Din comisie este bine sa faca parte si un repezentant al salariatilor sau a sindicatului, care insa are rolul de observator.
3. Daca gasiti printre angajati persoane care doresc sa fie martori, dar martori corecti, este OK. Comisia ii poate audia in cadrul lucrarilor.
4. Dovezile nu pot fi enumerate ptr ca nu cunoastem speta. Dar este bine ca acestea sa fie clare, fara echivoc, sa constea in documente, sau orice are legatura cu rezultatul abaterii. Adica, tot ce poate sustine hotararea comisiei si incadrarea faptei in abatere disciplinara.
Trebuie sa fie cineva care intocmeste un raport privind savarsirea unei abateri care are legatura cu munca.Acest raport contine detalii privind abaterea savarsita,pe baza caruia se face cercetara disciplinara.

Salariatul in cauza trebuie sa ia la cunostinta de acuzatiile care i se aduc si prin orice proba sa se apere.
E bine sa lecturati prevederile materiei disciplinare prevazute la art. 263-268 din Codul Muncii si la art. 75 din CCMUNN.
Interventie moderator:

ramona 1986:
1. Nu mai deschideti alt topic pentru aceeasi problema. Continuati tot aici pentru a intelege ceva.
2. Pe alt topic, @ramona1986 a scris:
mai exact cine sunt acesti membri? ar putea fi angajati ai societatii? si daca nu exista documente care sa dovedeasca vina, fiind vorba de insulte si atitudine ostila? acestea cum se pot dovedi?

3. Pentru a putea fi sanctionat salariatul trebuie sa incalce una sau mai multe din prevederile Regulamentului intern sau ale CIM sau CCM. Daca aveti martori puteti sa dovediti fapta.
4. Membrii comisiei trebuie sa fie angajati ai firmei, numiti de conducere, prin decizie, asa cum v-au spus si colegele mele.
comisia de cercetare disciplinara pleaca de la prezumtia ca persoanele cercetate au comis o abatere si doar se stabilesc cu exactitate faptele si imprejurarile, sau comisia stabileste DACA a fost sau nu o abatere disciplinara?
care sunt datele de la care decurg termenele prevazute de codul muncii, de 30 zile de la luarea la cunostinta angajatorului despre abatere, dar nu mai tarziu de 6 luni de la savarsire? de la data constatarii (raportului) comisiei sau de la data savarsirii faptei?

Alte discuții în legătură

Cercetare disciplinara petricap petricap lucrez la o multinationala, intr-un post de conducere, si ma confrunt cu urmatoarea problema: in luna iulie mi s-au intocmit actele pentru prima cercetare ... (vezi toată discuția)
Cercetare dispciplinara ! habibi habibi Buna ziua ! Pt absente nemotivate am convocat salariatii respectivi, acestia nu s-au prezentat , ma gandesc acum ... intocmesc procesul verbal si apoi decizia ... (vezi toată discuția)
Cercetare abuziva ? Stadva Stadva Am o intrebare legata de cercetare administrativa a unei fapte din octombrie 2009 . Citind Codul Muncii am descoperit la art 268 ca nu se poate aplica ... (vezi toată discuția)