avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cercetare disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cercetare disciplinara

lucrez la o multinationala, intr-un post de conducere, si ma confrunt cu urmatoarea problema: in luna iulie mi s-au intocmit actele pentru prima cercetare disciplinara iar in luna octombrie s-au intocmit cele pt a doua. POT FI CONVOCAT IN ACEEASI ZI DE CELE 2 COMISII SI SA-MI FIE INCETAT CONTRACTUL DE MUNCA?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:27, 11 Octombrie 2013
Conform art.252 din Codul Muncii (1) Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.
De regula, sesizarea faptei savarsite de salariat se face prin referatul inregistrat in acest scop la registratura angajatorului, asa incat angajatorul va putea dispune aplicarea sanctiunii disciplinare in termen de 30 de zile de la momentul inregistrarii.
Conform art.250 din Codul Muncii
Angajatorul stabileste sanctiunea disciplinara aplicabila in raport cu gravitatea abaterii disciplinare savarsite de salariat, avandu-se in vedere urmatoarele:
a) imprejurarile in care fapta a fost savarsita;
b) gradul de vinovatie a salariatului;
c) consecintele abaterii disciplinare;
d) comportarea generala in serviciu a salariatului;
e) eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.
Deci, pentru a incadra fapta salariatului in notiunea de abatere disciplinara trebuie sa se constate ca salariatul a actionat cu vinovatie. Dar pentru a stabili vinovatia salariatului si in functie de gravitatea faptei comise, angajatorul este obligat sa efectueze cercetarea disciplinara prealabila. In vederea cercetarii disciplinare, angajatorul va numi in scris, printr-o decizie, comisia de cercetare a abaterii.
In cadrul cercetarii se vor stabili faptele si urmarile acestora, imprejurarile in care au fost savarsite,pe baza carora sa se poata stabili existenta sau inexistenta vinovatiei.
Ascultarea si verificarea apararilor salariatului cercetat sunt obligatorii.
La stabilirea sanctiunii se va tine seama de toate aceste aspecte. Lipsa vinovatiei salariatului atrage inadmisibilitatea sanctionarii disciplinare a acestuia.
Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.

Procedura cercetarii disciplinare trebuie sa fie reglementata in Reg.Intern. Daca nu exista dispoziii contrare, atunci puteti fi convocat in aceeasi zi la cele doua comisii.

Nu exista nicio prevedere legala care sa interzica acest lucru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cercetare dispciplinara ! habibi habibi Buna ziua ! Pt absente nemotivate am convocat salariatii respectivi, acestia nu s-au prezentat , ma gandesc acum ... intocmesc procesul verbal si apoi decizia ... (vezi toată discuția)
Comisia disciplinara dia_happy_20 dia_happy_20 cel care te-a gasit in abatere disciplinara are dreptul de a face parte in comisia de cercetare disciplinara?X-( (vezi toată discuția)
Baut la serviciu mirusaby mirusaby Un angajat a venit a doua oara baut la serviciu. Nu vrea sa sufle in etilotest sau in fiola ....colegii l-au vazut , iar in reg .Intern si in CCM scrie ca se ... (vezi toată discuția)