avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Se adaugă anii munciți în străinătate la vechimea ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Se adaugă anii munciți în străinătate la vechimea în munca pentru ieșirea la pensie

sotul meu a lucrat 2 ani si 10 luni, legal, in Germania, intre 1991-1995 .la plecarea in tara i s-au returnat sumele corespunzatoare contributiilor.va intreb daca in conditiile astea, totusi, acei ani se pot adauga vechimii in munca din Romania pentru intregirea stagiului de cotizare?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:02, 15 Ianuarie 2018
Legea 263/2010
art.19
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asigurații datorează și/sau plătesc contribuții de asigurări sociale în sistemul public de pensii din România, precum și în alte țări, în condițiile stabilite prin acordurile sau convențiile internaționale la care România este parte.
(2) La stabilirea drepturilor de asigurări sociale se iau în considerare stagiile de cotizare realizate în sistemul public de pensii din România, precum și perioadele de asigurare realizate sau recunoscute ca atare în alte țări, în condițiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter internațional la care România este parte și/sau regulamente comunitare.
(3) În sistemul public de pensii, obligațiile și prestațiile de asigurări sociale se achită în monedă națională.
(4) În cazul drepturilor salariale sau veniturilor asigurate, stabilite în moneda altor țări pe teritoriul României, contribuțiile se plătesc în lei la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Națională a României din data stabilită pentru plata acestor drepturi.

Pe cale de interpretare, daca vi s-au restituit contributiile , atunci perioada in cauza nu mai poate fi luata in calcul la stabilirea pensiei.

Insa mai bine intrebati la CNPP - Casa Națională de Pensii Publice
[ link extern ]

sau

[ link extern ]
multumesc pentru raspuns! dar, eu vreau sa ma lamuriti daca anii respectivi se adauga la anii lucrati in Romania , ca vechime, nu ca si cuantum al pensiei! sotul meu are lucrati in Romania 36 ani si 9 luni;vrea sa iasa la pensie anticipata incepand cu 1.01.2018! deci, in aceste conditii penalizarea va fi 0.45% pe luna pana la implinirea varstei! daca, cei 2 ani si 10 luni s-ar adauga la cei munciti in Romania s-ar face 39 de ani si atunci penalizarea ar fi 0.30% ! o sa intreb si la CNPP pentru ca ma gandesc ca asa cum la calcularea vechimii se iau in considerare anii de facultate , cand nu am cotizat ,asa s-ar face si in cazul returnarii contributiilor! ?
1. Facultatea nu se ia in considerare la calculul vechimii in munca, ci numai la calculul stagiului de cotizare la pensie (cursuri de zi ale facultatii).

2. Pana la data de 01.01.2011, cand a fost abrogat Decretul nr.92/1976, perioadele de timp lucrate in strainatate de cetatenii romani se dovedesc cu actele originale emise de unitatile la care s-a desfasurat activitatea, in afara de cazurile in care, in conventiile incheiate de Romania cu alte state, se prevede altfel.

Dupa aceasta data, nu mai exista o astfel de reglementare.

3. Perioada de activitatea desfasurata in strainatate poate fi recunoscuta in tara ca si vechime in munca, in afara considerarii ca si stagiu de cotizare pentru pensie. O astfel de reglementare poate fi mentionata in reg.intern al angajatorului din tara sau in ccm aplicabil acestuia.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Septembrie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic
Am lucrat 5 ani si 3 luni cu contract de munca permanent cu firma PORTUMO din portugalia insa activitatea s-a desfasurat in Libya cu subsidiarul din Tripoli.In anul 2012 m-am pensionat in Romania moment in care aveam (conform cartii de munca) 28 ani si 3 luni vechime in munca. In Romania am lucrat pana in 1997 intr-o rafinarie-Vega Ploiesti- care a fost inchisa de guvernul Ciorbea> Atunci am plecat in Kuwait pentru 4 ani insa,nefiind tara europeana,nu pot cere nimic.Va intreb: acei ani cu Portumo,ii pot folosi pentru completarea vechimii in munca pt recalcularea pensiei? Multumesc anticipat!
@ portumo

Vi s-a raspuns aici
www.avocatnet.ro/forum/discu...
Ultima modificare: Luni, 15 Ianuarie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Completare vechime portumo portumo Am lucrat 5 ani si 3 luni cu contract de munca permanent cu firma PORTUMO din portugalia insa activitatea s-a desfasurat in Libya cu subsidiarul din Tripoli.In ... (vezi toată discuția)
Cum dovedesc ca actele de vechime din spania sunt valabile in ro?? Shahshsh Shahshsh Buna ziua am lucrat in spania si m-am intors in tara si vreau sa ma angajez dar vechimea nu imi este recunoscută cu toate că am adus vida laboral cu toti ... (vezi toată discuția)
Pensie comunitara italia anto_riana anto_riana buna, stie cineva cati ani trebuie sa ai lucrati in italia ,sa poti lua pensie de aici,sau daca pot aduce si anii lucrati in tara aici sa pot lua o singura ... (vezi toată discuția)