Buna ziua, o procura care contine clauze precum :
Subsemnatul mandatant se obliga sa mentina in vigoare prezenta pana la indeplinirea sarcinii de mandat, sa isi dea orice acord sau sa intreprinda orice demers ar implica actiunea mea personala si ar fi solicitat de catre mandatat in vederea ducerii la indeplinire a sarcinii de mandat.
In caz de instrainare a imobilului in orice mod, cu orice titlu, total sau partial ma oblig sa obtin cel tarziu concomitent cu efectuarea acestor operatiuni juridice a unei procuri avand acelasi continut cu prezenta decatre dobanditorul oricarui drept asupra imobilului, in favoarea mandatarei.
Prezenta procura are o valabilitate initiala de 5 ani urmand a se reinoi pana cand mandatarul duce la indeplinire mandatul.
Poate fi anulata de instanta? si daca da, pe ce cale?
vreau sa il anulez ca am semnat-o fiind o conditie nenegociabila intre mine s vanzator si are si o clauza cu 100000 de euro in caz in care nu imi indeplinesc oricare din obligatii, si nu as vrea sa stau cu frica ca poate cineva sa imi ceara oricand 100000 de eura ca nu pot sa fac ceva ce imi cere.
Eu fiind mandatantul iar dezvoltatorul imobiliar mandatarul.
AvTudor_com
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
In primul rand, exista oricand posibilitatea revocarii mandatului.
Problema care se pune este daca acea clauza de 100000 ar fi sau nu aplicabila in acest caz.
Obligatiile legale sunt urmatoarele:
Mandantul va restitui mandatarului cheltuielile rezonabile avansate de acesta din urmă pentru executarea mandatului,
Mandantul este obligat să repare prejudiciul suferit de către mandatar în executarea mandatului, dacă acest prejudiciu nu provine din culpa mandatarului.
In al doilea rand, contractul ar putea fie unul de antrepriza si doar sa poarte titlul de contract de mandat. Nu cunosc intregul sau continut asa ca este greu de spus..
Ca sa fie anulat trebuie ca la incheierea acestuia sa nu se fi respectat conditiile de validitate cerute de lege pentru respectivul act.
Cu jumătăți de informație (câteva rânduri dintr-un act) puteți primi jumătăți de adevăr.
Iar o jumătate de adevăr este uneori egală cu o minciună întreagă.
În principiu, mandatul (procura) este încheiat în folosul mandantului și are la bază încrederea mandantului față de mandatar. Și cum mandantul l-a ales pe mandatar datorită încrederii ce îi inspira, iar această încredere poate să dispară sau mandantul să nu mai aibă interes să urmărească afacerea pe care a avut-o în vedere, legea (codul civil art 2031) prevede că mandantul poate oricând revoca mandatul... chiar dacă a fost declarat irevocabil.
Cu toate acestea, vă sfătuiesc să NU vă apucați să revocați mandatul cu aceeași veselie cu care l-ați semnat. Dacă tot nu ați consultat pe careva la vremea când ați dat cu plaivazul, macar să vă asigurați acum că n-o să plătiți te miri ce daune celor ce pare că au descoperit rețeta credibilizării cu bomboana de 2 camere sau câte oți fi luat (iertați exprimarea improprie, dar sugestivă). Pe bune? Ce-i aia nenegociabil? Eu credeam că doar pe vremea „împușcatului” eram obligați să luăm și roșii scofălcite în același pachet cu carne. (s-ar putea ca numai cei născuți înainte de internet să-și mai amintească despre ce vorbesc).
Atenție la daune, fiindcă atunci când părțile au declarat mandatul irevocabil, revocarea este totuși posibilă, însă se consideră a fi nejustificată dacă nu este determinată de culpa mandatarului sau de un caz fortuit ori de forță majoră. Iar mandantul este obligat să repare prejudiciile suferite de mandatar din cauza revocării nejustificate sau intempestive.
Iar într-un asemenea caz, s-ar putea ca instanța in care vă puneți dvs. speranțele că ar desființa actul pe care l-ați semnat fără să clipiți, să aibă de soluționat altceva (cererea de daune!).
Și ar mai trebui știut că, atunci când mandatul a fost dat aceluiași mandatar de mai multe persoane pentru o afacere comună, mandatul nu poate fi revocat decât cu acordul tuturor mandanților. Sau mandatul poate fi și în interes comun. Adică să nu fi fost încheiat doar în interesul mandantului, ci și al mandatarului.
Pe scurt: orice amănunt contează. Și nu putem ghici în frunzele de ceai rândurile care lipsesc și nici alte amănute ce ar putea avea importanță.
Multumesc, pentru raspuns. Sunt doua persoane in procura, eu si o persoana juridica al carei reprezentant detine si el apartament in bloc. Persoana juridica este asociata cu dezvoltatorul imobiliar. deci pana la urma se pare ca mandatul este totusi irevocabil.
As fi pus cu placere toata procura dar nu pot sa atasez imagini in mesaj.
Ar fi totusi o modalitate de a arata ca interesul comun nu mai exista? si ma gandesc cumva la a arata ca peroana juridica impreuna cu care am mandatat nu mai este de incredere sau ceva de genul asta? Increderea trebuie sa existe doar in legatura cu mandatantul?
Totodata ma intreb daca chiar am interes comun cu un S.R.L. care nu are nici sediu social in bloc si probabil nici alte posesiuni in bloc sa mandatez o persoana sa faca reapartamentari in CF sau alte modificari ale spatiilor comune. Inteleg ca am cu reprezentantul firmei, care e si el proprietar, dar cu firma?
M-am uitat eu la prea multe filme cu avocati? :))