avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara retroactiv
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara retroactiv

Buna ziua,
O cunostinta are urmatoarea problema : pana in luna mai a.c. i s-a retinut din venituri pensia alimentara pentru fiica minora, conform unei hotarari judecatoresti. Incepand cu luna iunie , cand fiica a devenit majora, mama vireaza in continuare pensia alimentara intr-un cont deschis de fiica, specificand in ordinul de plata "pensie alimentara".
In luna septembrie fiica isi da in judecata mama solicitand pensie alimentara retroactiva, deci si pentru perioada cand ea a primit in contul personal pensia, dar fara a fi existat o hotarare judecatoreasca in acest sens, mentionand ca acea suma o considera cadou.
Intrebarea mea este daca este poibil ca desi pe extrasul de cont al mamei exista dovada virarii sumei ca si pensie alimentara, aceasta sa fie obligata sa mai plateasca retroactiv aceasta suma ? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 20:10, 29 Septembrie 2017
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu, instanta poate obliga parata la plata pensiei de intretinere doar de la data introducerii actiunii si numai daca reclamanta probeaza ca se afla in stare de nevoie, respectiv se afla in continuarea studiilor.
Reclamanta este inca eleva si se afla si in stare de nevoie. Multumesc frumos pentru raspuns, dar problema cunostintei mele era : daca in conditiile in care actiunea s-a introdus in iunie si reclamata , nestiind de actiune si fiind de buna-credinta , a virat reclamantei prin card o suma reprezentand pensie alimentara pe iunie, iulie si august, ea poate fi obligata de instanta sa mai plateasca inca o data pensia alimentara pe lunile iunie, iulie, august - asa cum cere reclamanta , considerandu-se ca sumele virate anterior in contul reclamantei constituie cadou ?
Mentionez ca cele doua parti s-au inteles initial ca una sa plateasca celeilalte suma cuvenita prin virament, ca apoi reclamanta, posibil influentata de celalalt parinte, a deschis actiune in instanta .
Multumesc.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sub nici o formă nu va putea fi obligată să plătească din nou ceea ce dovedeşte, prin extrasul de cont, că a plătit, dacă a scris pe ordinul de plată "pensie alimentară" Şi dacă fata consideră că sumele respective reprezintă cadou, mama poate demonstra că este aceeaşi sumă ca înainte de iunie şi i-a virat în acelaşi cont, mai ales că nu a scris pe OP "cadou"
Multumesc frumos
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
În această speță fica va pierde procesul cu mama, dacă pârâta va știi să se apere foarte bine.
Să depună întâmpinare la care să anexeze copii xerox în dublu exemplar cu toate chitanțele prin care dovedește că a continuat benevol plata pensiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie intretinere retroactiva?? beatrice67 beatrice67 buna ziua.numele meu este beatrice si am o fiica de 20 ani care este studenta,in1993 am divortat de tatal ei .eu am obtinut custodia iar el a fost obligat la ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara ContSters153248 ContSters153248 buna ziua, pe data de 10 iunie am avut prima si ultima infatisare pentru divort.pronuntarea s-a amanat timp de doua saptamani deoarece a fost greva ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara SamTea SamTea buna ziua! fiica mea in varsta de 21 de ani, studenta la zi anul 2, nu beneficiaza de pensie alimentara din partea tatalui sau deoarece acesta nu considera ca ... (vezi toată discuția)