avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract Vânzare fără Agenție Imobiliară
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract Vânzare fără Agenție Imobiliară

Buna dimineata. In luna ianuarie, am fost ca sa vedem un apartament, pe care l-am si cumparat pana la urma. Am mers prin agentie imboliara. Un tip, ne-a aratat 2 apartamente. Am cumparat unul dintre ele. Inainte insa, ca sa vedem apartamentele, am semnat o hartie, prin care declaram eu, ca in cazul in care cumpar un apartament, sa platesc comisionul agentiei (suma e de 900 euro). In 10 august cand s-a finalizat apartamentul, si implicit si vanzarea, in contractul de vanzare-cumparare dintre mine si dezvoltator scrie asa: vanzarea s-a efectuat fara implicarea vreunei agentii imobiliare. Asadar, daca detin un act oficial de la Notar, in care scrie clar ca vanzarea s-a efectuat fara implicarea vreunei agentii, si eu am semnat acea hartie pe care s-a trecut cnp-ul meu, pana la urma as face bine daca as da banii, sau as putea sa nu ii dau, fara sa atrag vreo acuzatie sau o chemare in instanta? Multumesc frumos!
Ultima modificare: Joi, 28 Septembrie 2017
Sehy91, utilizator
Cel mai recent răspuns: MihaiPetru , utilizator 09:44, 28 Septembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua!
Inteleg ca agentia imobiliara poate proba intermedierea, prin documentul semnat de dumneavoastra. Faptul ca ati declarat altceva in contractul de vanzare-cumparare nu afecteaza dreptul agentiei de a solicita comisionul datorat. Conform legii, aveati obligatia sa notificati agentia cu privire la finalizarea tranzactiei:
"Art. 2101(Codul Civil): Comunicarea încheierii contractului intermediat
(1)Clientul are obligaţia să comunice intermediarului dacă s-a încheiat contractul intermediat, în termen de cel mult 15 zile de la data încheierii acestuia, sub sancţiunea dublării remuneraţiei, dacă prin contract nu se prevede altfel.[...]"

Altfel spus, daca nu achitati comisionul iar agentia efectueaza propiriile verificari, descoperind finalizarea tranzactiei, va poate da in judecata si poate obtine dublul comisionului stabilit. Tind sa cred ca aceasta mentiune se regaseste, de altfel, si in contractul semnat de dumneavoastra.

Cu stima,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tranzactie imobiliara nefinalizata virginia;epadatu virginia;epadatu am contractat printr-o agentie imobiliara o garsoniera. agentia a primit pentru tranzactie ,la data rezervarii garsonierei un procent de 3% din valoarea ... (vezi toată discuția)
Comision abuziv ionelgheonea ionelgheonea Am achizitionat un apartament pe care l-am vizionat cu 2 agentii. Am ales sa cumpar si sa platesc comision uneia din agentii, cu care am finalizat si ... (vezi toată discuția)
Penalizari la o conventie de prestari servicii adi1970 adi1970 am semnat o conventie de prestari servicii - intermediere pentru cumparare cu o agentie imobiliara la data de 1 sept. 2007. Pentru neplata la termen a ... (vezi toată discuția)