avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Când operează prezumția de renunțare la moștenire?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Când operează prezumția de renunțare la moștenire?

Sotia mea impreuna cu sora ei si tatal lor sunt succesibilii raposatei lor mame si respectiv sotie. Intregul patrimoniu se compune dintr-un apartament dobandit in timpul casatoriei celor 2 soti sub regimul comunitatii legale. La data decesului acesteia (1988) ambele descendente erau minore si evident ca nu si-au exprimat dreptul de optiune succesorala. Cu toate acestea nici tatal lor nu a acceptat mostenirea in mod expres insa cred este considerat a fii aceptat-o tacit , locuind acolo si in prezent. Incepand cu anul 2001, sora cea mare (cumnata mea) a emigrat in Statele Unite. De atunci a mai revenit in Romania de 2 ori , ultima data acum vreo 7 ani. Din discutile pe care le-au avut sotia si cumnata mea , acesta din urma i-a tot promis sotiei mele ca renunta la mostenire insa doar verbal , discutiile nematerializanduse vreodata in vreun act juridic. In prezent sotul supravietuitor (socrul meu) si sotia doresc sa dezbata succesiunea insa sora din Statele unite ii ignora total. Intrebarea mea este care ar fi cea mai buna (rapida si eficienta) strategie ca sora sotiei sa fie considerata ca a renuntat la mostenire? Sa incep cu o chemare in judecata prin care sa cer constatarea calitatii de propietar a sotiei si socrului in contradictoriu cu sora? Sau ca prezumtia de renuntare sa functioneze in fata instantei ,trebuie citata mai intai prin notariat? Precizez ca suntem siguri ca acesta ar ramane in pasivitate, oricare optiune am alege.
Va multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 29 Septembrie 2017
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 05:44, 2 Octombrie 2017
~ Conținut șters la cerere ~
1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Parerea mea este ca asa cum tatal (sotul defunctei) a acceptat mostenirea tacit, tot asa s-a intamplat si cu cele doua fete care minore fiind si probabil ca au locuit in continuare in imobil, au acceptat mostenirea tacit. Asta ce inseamna? Inseamna ca odata ce au acceptat-o, acceptata ramane (si viceversa, insa viceversa nu s-a intamplat).
Acum. Ca vine fata din Sua si da o declaratie, caci asa vrea ea, prin care spune ca de fapt nu a acceptat, asta se poate, insa daca nu vine, nu se poate considera ca este renuntatoare la mostenire.
Practic, strict la intrebarea dvs "Intrebarea mea este care ar fi cea mai buna (rapida si eficienta) strategie ca sora sotiei sa fie considerata ca a renuntat la mostenire?" nu exista o solutie, ci singura solutie care sa nu fie oculta, deci singura solutie corecta si legala este sa fie citata.
Ultima modificare: Joi, 28 Septembrie 2017
trandafir2, moderator
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Și ar mai fi ceva. Dvs. ați citit probabil câte ceva despre prezumția de renunțare din Noul cod civil. Or, acesta nu se aplică unei moșteniri deschise în 1998.
Mai bine discutați cu sora și poate o convingeti totuși să meargă la sediul unei misiuni (de carieră) a României, respectiv Ambasadă (Washington) sau un Consulat General (New York, Chicago sau Los Angeles) pentru o declarație /procura
Aveți aici detalii
[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 28 Septembrie 2017
romascanu, moderator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mostemirea e deschisca chiar din 1988. Cu sora nu se poate discuta. Asta e problema.

Bun si citata fiind daca nu se prezinta sau nu raspunde? Atunci cum se procedeaza? Notarul poate distribuii partea ce mostenire cuvenita ei celorlalti succesibili?

Sunt de acord cu dvs. E mai rapid la notar. Insa daca nu se prezinta si ramane in pasivitate? Atunci? Notarul distribuie cota ei catre ceilalti succesibili sau ramane doar calea instantei?


[ mesaje conexate ]
Ultima modificare: Joi, 28 Septembrie 2017
trandafir2, moderator
1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca desi legal citata (adica procedura de citare este indeplinita, procesul-verbal de citare s-a intors la notar sau a fost citata prin publicitate, afisare pe site-ul uniunii notarilor etc) la 3 termene consecutive nu a raspuns, este prezumata ca a renuntat. Iar cota ei se distribuie celorlalti mostenitori, conform legii.
Dar cum sa fie deschisa mostenirea din 1988? La Notariatul de Stat? Si nu s-a dat de atunci un certificat de mostenitor? Fetele fiind minore, se putea numi un curator care sa le reprezinte interesele si sa semneze in numele lor.

Alte discuții în legătură

Succesiunea si noul cod civil sorinflorentin sorinflorentin Buna ziua, Este cineva la curent cu noul cod civil? Ma interesează in special despre succesiune in caz de deces. Mulțumesc (vezi toată discuția)
Succesiune , moartea tatalui aselajusto aselajusto Buna ziua , eu locuiesc in apartamentul lasat de parintii mei , este pe numele lor , din pacate tatal meu a decedat as dori sa fac succesiunea , mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune/ termen- acceptare mostenire CYBORG CYBORG Buna seara! Mama mea decedat in august 2015.M-a avut numai pe mine.Nu am tata, frati, surori, nici rude etc 1.Acum o luna am fost la un domn notar care ... (vezi toată discuția)