Buna ziua
Am urmatoara situatie:
In 26 martie 2017 am produs un accident, in Bucuresti, pe trecerea de pietoni. Conditii meteo nefavorabile, carosabil ud, masina a alunecat, nu am avut viteza. Victima s-a ales cu o ruptura de tibie si alte oase ale genunchiului.
Politia mi-a eliberat o dovada de circulatie pana pe 10.04.2017.
Am depus diverse solicitari de prelungire catre Parchetul de pe langa Judecatoria Sector 1 si, din pacate pentru mine, dna procuror nu a dorit sa imi aprobe prelungirea trimititandu-mi de fiecare data respingere.
Am facut plangere(02.08.2017) catre prim procuror dar nici pana la aceasta data(29.08.2017) nu am primit nici un raspuns.
Pe 15.05.2017, victima s-a prezentat cu dosarul la IML in vederea obtinerii certificatului.
Astazi am vorbit cu politistul care se ocupa de caz si acesta mi-a comunicat ca a ajuns certificatul de la IML si raspunsul acestora este :
80-85 zile de ingrijiri medicale si revenirea pacientului dupa 8 luni de la ultima interventie chirurgicala pentru ceva referitor la infirmitate.
Politistul care se ocupa de caz a spus ca nu inchide dosarul decat dupa ce primeste raspunsul final de la IML.
Pentru cine se pricepe: cum pot recupera permisul sau sa obtin prelungirea dovezii de circulatie?
Totusi am 5 luni de cand nu mai conduc si sa astept inca 8 luni mi se pare prea mult. Consider ca mi se incalca drepturile constitutionale. Nu am fost declarat vinovat de nici o instanta.
Ce este de facut?
(6) La cererea titularului permisului de conducere reţinut în condiţiile alin. (1) lit. b) sau ale alin. (4), procurorul care efectuează urmărirea penală sau exercită supravegherea cercetării penale ori, în faza de judecată, instanţa de judecată învestită cu soluţionarea cauzei poate dispune prelungirea dreptului de circulaţie, cu câte cel mult 30 de zile, până la dispunerea neînceperii urmăririi penale, scoaterii de sub urmărire penală ori încetării urmăririi penale sau, după caz, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti. Modul de soluţionare a cererii de prelungire a dreptului de circulaţie se comunică şi şefului poliţiei rutiere pe raza căreia s-a comis fapta.
oug-195-2002/art-111-raspunderea-contraventionala
In primul rand, va multumesc pentru raspuns.
Spuneti-mi, va rog, in ce conditii se face/se dispune scoaterea de sub urmarirea penala sau incetarea urmariiri penale. Cine hotaraste asta?
Daca victima "se cauta" 10 ani, eu trebuie sa stau pe bara 10 ani?
Conf. NCPP solutiile sunt clasarea sau renuntare la urmarire penala.
Clasarea, când nu exercită acţiunea penală ori, după caz, stinge acţiunea penală exercitată, întrucât există unul dintre cazurile prevăzute la art. 16 alin. (1) c.p.p., renunţarea la urmărirea penală, când nu există interes public pentru continuarea urmăririi penale.
Organul de cercetare penala propune si procurorul dispune.
In momentul in care urmărirea penală este terminată, organul de cercetare înaintează dosarul procurorului, însoţit de un referat. Poate fi o propunere de neurmarire/netrimitere in judecata sau un referat de terminare a UP si propunere de trimitere in judecata.