avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 477 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Clarificari conditii pensionare anticipata si ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Clarificari conditii pensionare anticipata si cumparare vechime

Buna seara!

- Mama mea este nascuta in 1958 si va implini 59 de ani in curand.
- In perioada sep 1977 si mar 1982 a fost in facultate, iar de atunci este angajata fara nicio intrerupere. Deci are aproape 36 de ani vechime in serviciu plus 4.5 ani in facultate.
- Pensionarea pt limita de varsta ar fi in ianuarie 2020.

Intrebarea este: daca ar vrea sa se pensioneze la anul, ar fi penalizata sau nu?
Ar ajuta-o in vreun fel sa cumpere vechime de pensie? Cum ar functiona asta la conditiile concrete mentionate mai sus?

Va multumesc anticipat pt ajutor
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:42, 9 Octombrie 2017
Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de lege, pot solicita pensia anticipată cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare.

La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate parţiale NU se iau în considerare perioadele asimilate stagiului de cotizare în care asiguratul a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora cu diplomă.

Care este data exacta a nasterii ?
Ultima modificare: Duminică, 1 Octombrie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic
12 octombrie 1958
Mama dvs se putea:
- pensiona anticipat dupa anul 2015 luna Ianuarie la virsta de 56 ani si 3 luni daca indeplinea conditia stagiului complet de cotizare pentru pensionare anticipata de 39 ani si 3 luni.

- pensiona anticipat partial dupa anul 2015 luna Ianuarie la virsta de 56 ani si 3 luni daca indeplinea conditia stagiului de cotizare pentru pensionare anticipata partiala de peste 31 ani si 3 luni.
Ma mai puteti ajuta si cu raspunsul la a 2-a intrebare, va rog? Mama poate cumpara vechime asa incat sa ajunga la necesarul de 39 ani si 3 luni si sa se poata pensiona in 2018 cu aceasta vechime?
Nu se poate cumpăra vechime în muncă, potrivit legii se poate cumpăra doar stagiu de cotizare de maxim 5 ani.
Dacă situația ar impune, ar avea NEVOIE DE ANI VECHIME LUCRAȚI, nu de ani de cotizare cumpărați, sau perioade asimilate.
Ultima modificare: Luni, 9 Octombrie 2017
Dapix, utilizator

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipata florentinaivan florentinaivan sunt nascuta in oct.1958, si sunt incadrata in munca din 04.05.1979-prezent.As dori sa stiu daca ma pot pensiona anticipat? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Pensionare limita de varsta elet_mm elet_mm Buna ziua, Va rog sa imi spuneti cand as putea sa ma pensionez pentru limita de varsta, daca sunt nascuta in 1958-13 Martie, am o vechime in munca de 26 ani, ... (vezi toată discuția)
Cand pot iesi la pensie esiom esiom sotia mea este nascuta in iulie 1958 si a lucrat 27 ani, 7 luni si 6 zile pana acum. Va rog sa-mi spuneti cand poate iesi la pensie integral si anticipat. ... (vezi toată discuția)