avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 831 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... plangere penala pentru tulburarea folosintei locuintei
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

plangere penala pentru tulburarea folosintei locuintei

Buna,

Locuiesc la casa cu 2 apart. casa scarilor comuna. Intr-o zi vecinul de deasupra a montat o teava de apa rece pe la mine prin hol profitand de faptul ca doar bunica care locuieste temporal acolo e acasa, desi bunica nu a fost de acord cu instalarea uacestei tevi improvizate instalatorul impreuna cu vecinul au montat-o. la intoarcerea mea acasa am vazut teava si l-am rugat pe vecin ca in timp de 10 zile sa mute teava. Nu a vrut. Dupa care eu am demontat-o si i-am pus dop. el a ramas fara apa rece.
Teava a fost montata fara proiect, fara proces verbal doar ca o improvizatie fara sa urmeze traseul din rapit.
In cateva zile m-am trezit cu o plangere penala pentru tulburarea folosirii locuintei adusa de politistul din cartier. I-am explicat situatia si cum vecinul nu a vrut sa dezbata problema plangerea s-a trimis inapoi la sectia generala.
Ce mi se poate intampla in cel mai rau caz?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: AndaToma , utilizator 21:32, 15 Aprilie 2010
Pai teava a montat-o pe casa scarilor sau la dvs. in apartament. Ca n u se intelege. Daca a montat-o in holul comun, fiind dat faptul ca este o parte a imobilului pe care o folositi in comun, vecinul ar putea avea castig de cauza, mai ales daca nu ar mai fi existat oalta varianta prin care el sa rezolve alimentarea cu apa, uzand deci de singura varianta posibila.
Sa clarificam art 320 C pen Tulburarea folosintei locuintei precizeaza
Fapta prin care se tulbura in mod repetat folosinta locuintei locatarilor dintr-un imobil,ori prin care se impiedica normala folosinta a locuintei,se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda .
Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

1-Varianta1 ,in care teava de apa rece a fost pozata de catre vecin
pe la mine prin hol
,fara autorizatie si certificat eliberate de autoritatile competente ,fara acordul dvs si in spatiul proprietatea dvs ,nu vi se pot aplica sanctiuni ,din contra ,vecinului i se pot aplica eventuale sanctiuni.
2- Varianta 2 ,in situatia care zona unde a inteles vecinul sa pozeze teava de apa rece este parte comuna,actiunea dvs de dezafectare instalatie artizanala ,poate fi interpretata ca si abuziva
Indiferent de varianta,apreciez ca aspectele mentionate nu pot fi incadrate sub incidenta infractiunii pentru care a fost formulata plangere penala.
In situatia in care vecinul a instalat teava de apa in spatiul detinut de dvs ca si proprietate ,vecinul poate fi sanctionat.
Rugamintea adresata vecinului de dezafectare a instalatiei poate fi sustinuta si probata prin notificare ,eventual martori neutrii ?
Analizati cu responsabilitate statutul spatiului in care a fost pozata instalatia de alimentare apa rece ,si functie de apartenenta acestuia ,fie proprietate privata a dvs fie comuna,va revine obligatia sa dispuneti masurile in consecinta.
Problema este foarte simpla: totul se leaga de amplasamentul acelei tevi ! Era pe holul comun imobilului sau era trasa prin apartamentul dvs prin holul proprietate personala? In functie de aceasta vecinul are sau nu are dreptate! Este evident ca nu veti putea fi sanctionat daca teava trecea prin apartamentul dvs fiind vorba de o solutie tehnica evident mai ieftina pentru acel vecin! Daca insa teava trecea prin holul exterior apartamentului dvs se schimba datele problemei fiindca se pune problema cu ce va deranja lucrarea si de ce ati taiat teava!
B-)
Teava a fost montata in interiorul apartamentului meu, in houl meu- proprietate personala fara acordul meu. A profitat ca era doar bunica acasa. Teava a fost amplasata ca solutie mai usoara in loc sa o monteze sau sa o schimbe prin rapitul din baie. A fost singura sursa de apa dar eu nu am avut de unde sa stiu ce improvizatii a facut. Am si anuntat persoana cu 10 zile inainte si m-am rugat de vecin sa o mute si nu a vrut. Incele din urma am scos-o ca era la mine in casa.
Am si martori neutri si am si pozat improvizatia inainte sa o dezafectez. Avea pe unde sa isi monteze teava erau alte solutii: prin rapit, prin pivnita, prin casa scarilor comuna dar asa a fost mai simplu ca-i ajungea direct in baie si nu-i mai trecea prin apartament..imi trecea mie... adica intra la mine in casa face ce face si imi face plangere tot mie. Eu puteam sa fac plangere, dar am zis ca nu are rost sa ma complic o dau jos si gata ca e la mine in casa.

Alte discuții în legătură

Vecin care inchide abuziv apa in scara Anamaria Plevit Anamaria Plevit Buna ziua, Va rog cu un sfat: X=vecin la etajul 3 care se plange ca ii curge apa de la etajul patru. Y=vecin la etajul patru care schimba toate tevile si ... (vezi toată discuția)
Inundat de vecin adrianagropo adrianagropo Buna ziua! Am si eu o problema : acum cam vreo 3 luni am fost inundata de vecinul de deasupra, pe o portiune nu foarte mare de tavan din baie, din cauza unei ... (vezi toată discuția)
Inundat vecini MihaiCristian2010 MihaiCristian2010 Buna seara, am o problema mai atipica. In anul 2010 s-au schimbat tevile pe coloana de incalzire de catre o firma autorizata. La acel moment, vecinul de la ... (vezi toată discuția)