Sunt insarcinata in 20 de saptamani.:(
Am anuntat conducerea unitatii si in prezent sunt in concediu medical cu diagnosticul:iminenta de avort si alte complicatii datorate sarcinii.#-oAm concedii medicale de pe 3-6 ianuarie si de pe 9-31 ianuarie.Astazi am fost anuntata ca incepand cu 1 ianuarie am fost "avansata " intr-un post care o sa fie restructurat datorita reorganizarii economice a unitatii riscand sa mi se desfaca CIM chiar daca sunt in concediu de maternitate sau de crestere si ingrijire copil.
:-/Se insista sa semnez Actul aditional la CIM deoarece in zilele de 1 si 2 ianuarie, chiar daca sunt zile nelucratoare , CIM nu a fost suspendat cu Concediu medical.
:-/Sa incerc sa obtin Concediu medical pt toata luna ianuarie ?
:-/Daca nu semnez Actul aditional la CIM decat la revenirea efectiva in activitate , schimbarea locului de munca mai are efect?
:-/Sunt obligata sa semnez noul Act aditional chiar daca acum sunt in Concediu medical?
Multumesc mult pt raspuns Madalyna.Am citit:
"ART. 21) / OU 96/2003 – privind protectia maternitatii
(1) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a) salariatei prevăzute la art. 2 lit. c) - e), din motive care au legătură directă cu starea sa;
b) salariatei care se află în concediul de risc maternal;
c) salariatei care se află în concediul de maternitate;
d) salariatei care se află în concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în vârstă de până la 3 ani;
e) salariatei care se află în concediul pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în vârstă de până la 18 ani.
(2) Interdicţia prevăzută la alin. (1) lit. b) - e) se extinde o singură dată cu până la 6 luni, după revenirea salariatei în unitate.
(3) Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul concedierilor pe motive economice ce rezultă din desfiinţarea postului ocupat de salariată, ca urmare a dificultăţilor economice, a transformărilor tehnologice sau a reorganizării angajatorului, în condiţiile legii."
Din cate stiu eu, Societatea unde sunt angajata are profit in 2005...oare mai pot fi invocate dificultatile economice pt reducerea de personal?
Se insista ca in zilele de 1 si respectiv 2 ianuarie (zile nelucratoare) CIM nu a fost intrerupt de Concediul Medical, iar locul de munca mi-a fost schimbat incepand cu 1 ianuarie 2006, si deci eu pe 1-2 ianuarie eram angajata si trebuie sa semnez!!!
Le-am spus ca din motive medicale nu pot merge la servici ca sa semnez nimic...dar mi-au trimis Actul aditional la CIM acasa...sa-l citesc si sa-l semnez!!!
Cum sa-i refuz intr-un mod cat mai politicos?
Este foarte bun sfatul dat de madalyna, in ceea ce priveste perioada concediului medical cel mai bine ar fi ca acesta sa fi inceput de la data de 01.01.2006 iar prelungirea lui sa se faca in continuare, adica sa aiba continuitate,ex: 1-6.01.2006 iar prelungirea sa fie de pe 7-31.01.2006, in felul acesta nu poate sa il conteste si sa te oblige sa semnezi acel aditional, cu toate ca il poti contesta la ITM dat fiind faptul ca 01.01 este zi nelucratoare prin lege.
Modificarea CIM se poate face NUMAI prin acordul scris al partilor, care la tine nu se putea face, caci potrivit C.muncii art. 134 (1) 1 si 2 ianuarie sunt sarbatori legale deci zile nelucratoare). Nu poti fi deci obligata la semnarea contractului nici pe prioada concediului (indiferent de natura acestuia). Ce-i drept se poate stipula in actul aditional ca-si produce efectele retroactiv, de la data de......
Pe tine nu te concediaza direct pentru ca stiu si ei ca nu e legal, intr-adevar nu te pot concedia in timpul concediului de risc maternal, dar nu te pot concedia nici pentru ca esti insarcinata (C. muncii art. 60, alin. 1, lic). Ei incearca tocmai sa te "promoveze" intr-o functie care ulterior se va desfinnta pe motive..???... Nu inteleg josnicia lor pentru ca se gandesc la faptul ca daca iti vei reveni (ceea ce iti doresc din tot sufletul) si vei fi gravida nu vor putea sa te concedieze decat daca se restructureaza activitatea, pentru ca altfel te pot concedia oricand. E evidenta intentia lor de a te concedia chiar daca incearca sa o faca "legal", dar vei putea dovedi in instantza tocmai aceasta intentie. Promovezi azi un angajat si maine desfintzezi postul.
Ca sa-i mai amani pana vei ajunge la serviciu ca sa se clarifice treaba poti invoca obligatia lor de informare potrivit art. 17 C. muncii, obligatie pe care o are angajatorul si in cazul modificarii felului muncii cfm. art. 32 alin 2 si 3 din C. muncii, inclusiv referitor la perioada de proba in noua functie!!! Citeste atent actul aditional si refuza semnarea pana cand ajungi la serviciu....pana atunci nu poti fi obligata. Sa verifici si contr. colectiv de munca daca aveti asa ceva.
Multa bafta si sanatate!
:">Multumesc mult Cons pt raspuns.Deja am obtinut Concediul medical pt toata luna ianuarie.
:)Multumesc Anku pt precizarile articolelor din Codul muncii, desi sper sa nu ajung totusi in instanta, este bine sa-mi cunosc drepturile.
:(Avem CCM, dar in urma restructurarilor facute in ultimul timp in Societate mi-am dat seama ca nu se prea tine cont de el.Oamenii sunt intimidati si convinsi sa-si incheie CIM cu acordul partilor, dupa ce sunt mutati de pe un post pe altul pana se ajunge sa fie restructurata exact acea activitate. Nu se pune problema adaptarii la noul loc de munca, nu se tine cont de pregatirea profesionala necesara postului, ramane cel cu nervii mai tari sau cel mai bine informat si care stie "sa sara la timp din barca care urmeaza sa se scufunde".Din aceste motive am apelat la sfaturile voastre, care pana in prezent mi-au fost de un real ajutor.=D>
Alte discuții în legătură
Cic
madara
Buna seara!
Astazi este prima zi de munca dupa CIC si deja angajatorul m-a informat ca imi va trasa alte sarcini de serviciu in comparatie cu cele avute ... (vezi toată discuția)