Buna seara!
Astazi este prima zi de munca dupa CIC si deja angajatorul m-a informat ca imi va trasa alte sarcini de serviciu in comparatie cu cele avute inainte fara a mentiona ceva de vreun act aditional. In cat timp va trebui sa semnez actul aditional pentru reluarea activitatii.
Referitor la reluarea activitatii din CIC va rog sa ma ajutati in clarificarea urmatoarelor probleme:
- pe o perioada de 6 luni de la reluarea activitatii nu pot fi concediata decat din alte motive decat neadaptare profesionala Cum il afecteaza celelelte "motive" pe angajator?De ce nu ar putea foarte bine sa ma concedieze astfel?
-salariul poate fi diminuat decat cel avut inainte de CIC?
- Dar functia? Daca refuz semnarea unui act aditional prin care mi s-ar impune un salariu mai mic sau alta functie ce consecinte ar avea?
- Contractul Colectiv de munca la nivel national se aolica in domeniul privat?
-In cazul in care nu am cresa sau camin in localitate si copilul are 2 ani pot beneficia de reducerea programului de lucru
-poate beneficia o femeie insarcinata si de concediu de risc maternal de 120 zile si de concediu pentru sarcina si lauzie de 126 de zile?
Va rog sa ma ajutati !
Multumesc
1. Inperioada de 6 luni, perioada de adaptare puteti fi concediata numai in cazul reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului (art.21 alin.3 OUG 96/2003) dar s-au facut fara probleme concedieri individuale prin reducere de posturi.
2. Salariul nu poate fi diminuat fara incheierea unui act aditional la contract semnat si de dvoastra.
3. Dac postul din care ati plecat a fost restructurat angajatorul va oferi alt post conform pregatirii dv.si daca este posibil echivalent ca salariu. Si aceste schimbari sunt facute cu acordul dv. prin semnarea unui act aditional la contract. In caz de refuz puteti fi concediata cu art. 65 - concediere individuala, postul dv. fiind restructurat.
4. CCMN se aplica in toate sectoarele si unitatile unde nu este un alt CCM aplicabil.
5. La cerere si in functie de posibilitatile unitatii angajatorul va poate acorda o reducere a programului care va influenta si reducerea proportionala a drepturilor salariale.
6. Concediul de risc maternal se poate acorda, in intregime sau fractionat, pe o perioada ce nu poate depasi 120 de zile, de catre medicul de familie sau de catre medicul specialist, care va elibera un certificat medical in acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevazute de legislatia privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.
Ordonanţă de urgenţă nr. 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă
Art. 1. - Prezenta ordonanţă de urgenţă reglementează măsuri de protecţie socială pentru: a) salariate gravide şi mame, lăuze sau care alăptează, ..
Art. 3. - (1) Salariatele prevăzute la art. 2 lit. c)-e) au obligaţia de a se prezenta la medicul de familie pentru eliberarea unui document medical care să le ateste starea.
(2) În cazul în care salariatele nu îndeplinesc obligaţia prevăzută la alin. (1) şi nu informează în scris angajatorul despre starea lor, acesta este exonerat de obligaţiile sale prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă, cu excepţia celor prevăzute la art. 5, 6, 18, 23 şi 25.
Art. 9. - În cazul în care o salariată se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 2 lit. c)-e) şi desfăşoară la locul de muncă o activitate care prezintă riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii şi alăptării, în sensul celor prevăzute la art. 5 alin. (1), angajatorul este obligat să îi modifice în mod corespunzător condiţiile şi/sau orarul de muncă ori, dacă nu este posibil, să o repartizeze la alt loc de muncă fără riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa, conform recomandării medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu menţinerea veniturilor salariale.
Art. 10. - (1) În cazul în care angajatorul, din motive justificate în mod obiectiv, nu poate să îndeplinească obligaţia prevăzută la art. 9, salariatele prevăzute la art. 2 lit. c)-e) au dreptul la concediu de risc maternal, după cum urmează:
a) înainte de data solicitării concediului de maternitate, stabilit potrivit reglementărilor legale privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, salariatele prevăzute la art. 2 lit. c);
b) după data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, salariatele prevăzute la art. 2 lit. d) şi e), în cazul în care nu solicită concediul şi indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la 3 ani.
(2) Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fracţionat, pe o perioadă ce nu poate depăşi 120 de zile, de către medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevăzute de legislaţia privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.
..................
-salariul poate fi diminuat decat cel avut inainte de CIC?
.........................
Multumesc
La incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.
Tot legat de CIC - Stiu ca anul trecut indemnizatia era 85% din venitul net pe 12 luni anterioare nasterii. Este recent modificata legea prin care indemnizatia va fi mai mica proportional cu marimea venitului, adica 65% ? Sau se va schimba legea in 2010 ?
Pentru concediul de sarcina (pre-post natal) indemnizatia se calculeaza 85% din venitul brut retroactiv pe 6 luni sau este la latitudinea fimei din cate luni calculeaza, acesta poate fi si ultimele 3 luni ?
Sunt in luna 6-a prin aprilie asi naste.
Multumesc