avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 415 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general incasari numerar de la pers.juridice peste 5000 ron
Discuție deschisă în Contabilitate în general

incasari numerar de la pers.juridice peste 5000 ron

Am urmatoarea situatie:..Sunt societate de asigurari si trebuie sa incasez 5000 ron numerar, de la o persoana juridica -agent de asigurare-, suma reprezentand cv polite asigurare.
Intrebarea mea este daca aceasta situatie intra sub incidenta normelor privind operatiunile cu numerar zilnice permise prin casierie.
va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: t.simona , utilizator 12:21, 6 Octombrie 2009
Nu intrati sub incidenta legii.
Persoanele juridice pot achita facturile a căror valoare depăşeşte plafonul de 5.000 lei către furnizori de bunuri sau servicii astfel: 5.000 lei în numerar, suma ce depăseşte acest plafon putând fi achitată prin instrumente de plată fără numerar. Facturile cu valori sub 5.000 lei nu intră sub incindenţa prevederilor legate de plafon. Persoanele juridice pot achita facturile cu valori ce depăşesc plafonul de 10.000 lei către magazinele Cash & Carry astfel: 10.000 lei cu numerar, suma ce depăşeşte acest plafon putând fi achitată prin instrumente de plată fără numerar.
Potrivit prevederilor legale, sunt interzise plăţile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri şi servicii, pentru facturile a căror valoare este mai mare de 5.000 lei.
O.G. nr. 15 / 1996 si H.G. nr. 2185/2004
Ultima modificare: Marți, 6 Octombrie 2009
carmelalita, utilizator
multumesc mult...dar cred ca nu am fost eu explicita....eu(societate de asigurari) incasez de la agent de asigurare(pers.juridica) sume peste 5000 ron( poate putin peste), sume ptr care eu tai chitanta , dar sumele nu reprezinta cv unei facturi...sau partial din vreo factura...ele sunt totalul unui borderou cu n..asigurari.
Si aici era nelamurirea mea...daca aceste sume intra sub incidenta nivelului incasarilor zilnice de la pers juridice...
HG 2185/2004
6. Încasările zilnice în numerar ale unui agent economic sunt neplafonate.
Încasările zilnice în numerar nu pot depăşi plafonul de 50.000.000 lei de la o singură persoană juridică.
11. Persoanele fizice, persoanele fizice autorizate sau persoanele care exercită profesii libere, producătorii agricoli, persoane fizice, nu intră sub incidenţa prevederilor ordonanţei.

Daca ag de asigurare este pfa si nu srl puteti incasa mai mult.
Depunerea de numerar de catre platitor direct in ct dvoastra bancar nu este considerata plata in numerar.
t.simona, utilizator
Multumesc din nou...agentul de asigurare de la care incasez...este SRL...deci e clar...nu se poate...si cum cei de la garda au daru` de a interpreta totul in favoarea lor...trebuie sa gasesesc alta solutie

Multumesc tuturor
Revin cu solutia de a depune banii numerar in contul dvoastra. Le comunicati numarul contului, merg la banca dvoastra si depun numerarul in ct mentionat. La platitor este trecut numele societatii platitorului si plata nu face parte din categoria platilor in numerar.

"3. De la prevederile art. 5 alin. 2 lit. c) din ordonanţă sunt exceptate următoarele operaţiuni:
a) depunerile de numerar făcute de persoane juridice în conturile furnizorilor de bunuri şi servicii, în baza documentelor justificative legal întocmite; "

t.simona, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot incasa mai multe chitante la aceeasi factura? analici analici Buna seara Doresc sa emit o factura in valoare de 50 000 lei pot incasa de la client cate o chitanta in valoare de 5000 pana la achitarea facturii sau ... (vezi toată discuția)
O factura, cate chitante? ContSters63174 ContSters63174 Pe o factura mai mare de 5000lei, cate chitante se pot emite? (vezi toată discuția)
Plafonul de plati cand se deconteaza combustibilul cnai cnai Buna ziua! Ma poate ajuta cineva cu urmatoarea problema? O societate are aprox. 200 de soferi carora li se acorda avansuri spre decontare pt. combustibil. ... (vezi toată discuția)