avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... pagube in agricultura
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

pagube in agricultura

Buna ziua, am o intrebare, daca pasunatul abuziv pe un teren agricol proprietate privata se poate considera tulburare in posesie.
Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 14:32, 6 Octombrie 2009
iuliurs a scris:

Buna ziua, am o intrebare, daca pasunatul abuziv pe un teren agricol proprietate privata se poate considera tulburare in posesie.
Multumesc,


Conform textului de lege, da.
Art.220 C.pen.:"(1) Ocuparea, in intregime sau in parte, fara drept, a unui imobil aflat in posesia altuia, fara consimtamantul acestuia sau fara aprobare prealabila primita in conditiile legii, ori refuzul de a elibera imobilul astfel ocupat se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani.
(2) Daca fapta prevazuta in alin.(1) se savarseste prin violenta sau amenintare ori prin desfiintarea semnelor de hotar, a reperelor de marcare, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani.
(3)Daca fapta prevazuta in alin.(2) se savarseste de doua sau mai multe persoane impreuna, pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 15 ani.
(4) Impacarea partilor inlatura raspunderea penala."
Multumesc pentru promtitudine, dar nu sint lamurit in sensul ca pasunatul abuziv poate fi considerat tulburare in posesie sau doar distrugerea culturii.
Revin si intreb prin actiunea de pasunat se poate considera ocuparea terenului chiar si vremelnic.
Multumesc
Teoretic, raspunsul este da.
Sub aspectul laturii obiective al infractiunii tulburare de posesie, citez ( a se vedea Drept penal Partea speciala autori Gheorghe Nistoreanu, Alexandru Boroi, Ioan Molnar, Vasile Dobrinoiu, Ilie Pascu si Valerica Lazar, Ed.Continent XXI Buc./1996, pag.237):
"Elementul material al laturii obiective consta intr-o actiune de ocupare care presupune patrunderea in imobil, cu intentia de a ramane in el si de a-l poseda; nu are relevanta pentru existenta infractiunii daca ocuparea a vizat imobilul in intregul sau ori numai in parte sau timpul cat a durat ocuparea sau ce alte activitati a desfasurat faptuitorul pe parcursul ocuparii acelui imobil"
Ultima modificare: Marți, 6 Octombrie 2009
Iuliana Cermak, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demolare gard construit abuziv doina_manuela doina_manuela Deoarece ma tem sa nu aiba implicatii juridice, cred ca aceasta este aria unde ar trebui sa postez intrebarea mea. Situatia de fapt: In 2003 ni s-a retrocedat ... (vezi toată discuția)
Violarea proprietatii private melcsy melcsy fapta unde se incadreaza, daca nu este domiciliul victimei, ci un spatiu com in constructie (vezi toată discuția)
O persoană al cărei nume nu îl cunosc și care refuză să mi-l spună îmi ocupă un imobil. cum o evacuez? executorii cu care am vorbit mi-au spus că nu pot face asta în lipsa numelui evomarcel evomarcel Un imobil pe care il detin este ocupat in prezent fara drept de catre o persoana al carei nume nu il cunosc, si refuza sa mi-l spuna. Cum pot afla numele ... (vezi toată discuția)