avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 945 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediul de maternitate este obligatoriu?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediul de maternitate este obligatoriu?

Este obligatoriu concediu prenatal si postnatal (126 zile impreuna) ca mai apoi sa pot intra in cencediu crestere copil?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:29, 9 Octombrie 2017
Eu sunt in somaj si nu pricep nimic din aceste concedii care ba sunt obligatorii ba nu mai sunt.De la somaj mi sa spus ca pentru a intra in concediu crestere copil trebuie sa am aceste 126 zile de concediu obligatoriu,(prenatal si postnatal)fie ca le iau o parte inainte de nastere si o parte dupa fie ca le iau pe toate dupa nastere.imi cer scuze pentru insistenta dar am auzit 100 de variante si nu stiu care este cea corecta.
Mai sus aveti postate textele de lege , texte care nu sustin ceea ce afirma cei de la AJOFM.
In concluzie daca eu sunt in somaj acum pot lua cele 42 de zile de concediu postnatal obligatorii dupa nastere ca mai apoi sa merg cu dosaru pentru indemnizatie?Dosaru pentru indemnizatie se depune in timpul celor 42 zile de concediu sau dupa terminarea acestora ?Multumesc.
1. Raspuns afirmativ la prima intrebare.

2. OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 15
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatii si stimulent de insertie se stabilesc dupa cum urmeaza:
a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
,,,,,,,

Asadar, cererea si celelalte acte necesare pentru a beneficia de indemnizatia CCC se depun la Primarie in raza caruia aveti domiciliul in termen de 60 de zile lucratoare de la data incetarii concediului de maternitate.
Concediu postnatal il voi primi de la medicul de familie,medic specialis sau la externare? Va multumesc din suflet pt toate raspunsurile si imi cer scuze inca odata pt insistenta si neintelegerea mea fata de anumite probleme.

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal getazanf getazanf doresc sa stiu cine imi elibereaza concediu prenatal,voi naste in perioada 10/15 noiembrie 2016,pe 2 sept.trebuie sa merg la scoala,dar nu doresc ,vreau sa/mi ... (vezi toată discuția)
Concediu sarcina si lauzie ContSters175780 ContSters175780 Buna ziua, Intrebarea se refera la cele 126 de concediu de sarcina si lauzie. Sunt la a 2-a sarcina si medicul de familie care imi elibereaza concediul ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal crysstyle crysstyle La cate saptamani de sarcina pot intra in concediu prenatal? (vezi toată discuția)