avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 400 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Conflict interese
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Conflict interese

Buna ziua,
In momentul de fata sunt angajatul unei societati comerciale si urmeaza sa intru in concediu crestere copil.

a. Este legal ca in perioada CCC sa devin doar asociat/administrator intr-o societate comerciala?

b. Daca domeniul de activitate al societatii este similar cu cel al societatii la care sunt angajat si luand in considerare obligatia angajatului, din contractul individual de munca, de a respecta secretul de serviciu, se considera ca as comite o ilegalitate?

c. Pe perioada CCC pot lucra, fara a fi angajat, in beneficiul societatii in care sunt asociat/administrator?

d. Daca exista incompatibilitate intre a fi angajat intr-o societate si asociat in alta cu domeniu de activitate similar, demisia poate fi o solutie?

Multumesc anticipat.
O zi buna!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:20, 9 Octombrie 2017
a. Este legal ca in perioada CCC sa devin doar asociat/administrator intr-o societate comerciala?


Da, se poate o astfel de situatie. Asociat ori administrator fara remuneratie sau cu o remuneratie de maxim 308 lei brut/luna.

b. Daca domeniul de activitate al societatii este similar cu cel al societatii la care sunt angajat si luand in considerare obligatia angajatului, din contractul individual de munca, de a respecta secretul de serviciu, se considera ca as comite o ilegalitate?


Numai daca aveti inserata o clauza de neconcurenta ... bineinteles ca si divulgarea secretelor de serviciu constituie o incalcare a legii.

c. Pe perioada CCC pot lucra, fara a fi angajat, in beneficiul societatii in care sunt asociat/administrator?


Nu este obligatoriu ca un asociat sau administrator de SRL sa aiba contract de munca ... exercitarea atributiilor se face in baza actului constitutiv al societatii sau al contractului de mandat.

d. Daca exista incompatibilitate intre a fi angajat intr-o societate si asociat in alta cu domeniu de activitate similar, demisia poate fi o solutie?


Este o solutie.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Octombrie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic
Buna ziua, domnule Cornel,
Multumesc mult pentru clarificari si raspunsul prompt.
Weekend placut in continuare.
a. Da, dreptul la libera asociere si la munca sunt garantate de Constitutie, n-au treaba cu CCC.
b. Depinde...oricum n-are treaba cu clauza de neconcurenta, dl. Cornel a facut o confuzie. Depinde unde lucrati, exista secrete de serviciu prevazute ca atare si in legi speciale de functionare, nu doar in CIM. De exemplu, daca dvs lucrati la SRI si va faceti firma de "detectivi", prin divulgarea de informatii obtinute cat ati lucrat acolo ar constitui si o incalcare a legii ... in fine discutia e ampla. Nu orice informatie e secret de serviciu si folosirea unei informatii nu inseamna neaparat divulgare; iar experienta acumulata in campul muncii nu poate fi nici ea cenzurata oricat, mai devreme sau mai tarziu va veti folosi intr-un fel sau altul de cunostintele dobandite acolo. Important e sa nu incalcati o norma expresa (de exemplul sa furati clientii firmei desi in CIM vi se interzice expres sa colaborati cu ei pe aceeasi tema pe o perioada de timp dupa ce ati parasit firma-clauza de neconcurenta)
c. Da, puteti lucra fara sa fiti salariat si fara indemnizatie.
d. legal nu exista incompatibilitate decat in situatiile expres prevazute de lege. De exemplu un judecator nu poate fi angajat la o SC. Dar dvs vorbiti doar de SC, deci nu exista incompatibilitate legala, poate exista una contractuala; caz in care solutia e sa va renegociati contractul de munca.

Oricum, intrebarile dvs ma fac sa cred ca aveti temeri in privinta unor practici neconcurentiale. Sa-ti faci firma ta si sa te folosesti de logistica/informatiile altei firme care nu suspecteaza nimic si la care esti angajat, pentru a atrage clienti la propria firma, e o practica ce poate fi pedepsita daca sunteti descoperit, prin actionarea dvs in instanta pt plata de despagubiri. Sau de fapt doriti sa lucrati la firma angajatoare si sa incasati si CCC? Legal nu vad niciun impediment.
Buna ziua,
Multumesc pentru mesaj!
Ca sa clarific un pic situatia mea, societatea la care sunt angajat in momentul de fata are actionariat strain si probleme financiare mari in grup. Sunt convins ca nu va mai rezista mult in Romania, motiv pentru care, din 'spirit de conservare', am luat decizia de a intra in CCC, pentru a beneficia de un venit constant pentru urmatorii doi ani.
In acelasi timp, as vrea sa infiintez o societate care sa aiba domeniul de activitate similar si sa pot face acelasi lucru pe cont propriu, de aici si temerile mele cu privire la practicile neconcurentiale. Inteleg ca exista aceste riscuri si vreau sa le evit.
In CIM, singura referire la confidentialitate este in cadrul obligatiilor angajatului: "obligatia de a respecta secretul de serviciu", dar acesta nu este si definit.
Pentru a evita orice eventuale probleme, nu imi este clar in momentul de fata daca:
a. Pot sa imi dau demisia cand se naste copilul (pentru a nu mai fi legat contractual) si sa beneficiez de CCC?
b. Pot intra in CCC si sa imi dau demisia ulterior?
c. Daca societatea opreste activitatea, intra in insolventa sau faliment pe perioada in care sunt in CCC, sunt considerat liber de contract?
Multumesc!
1. Desfasurea unei activitati in timp ce este in CCC are legatura cu plata indemnizatiei ... cititi OUG 111/2010

2. Puteti sa va dati demisia inainte /anterior de a se naste copilul si sa beneficiati de CCC.
Acordarea indemnizatiei pentru CCC nu este conditionata de existenta unui raport de munca activ. Prin urmare, demisia dvs nu influenteaza dreptul la indemnizatia CCC daca indepliniti conditiile mentionate in lege.

OUG 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor :
Art. 2.
(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.
.....

3. Daca societatea opreste activitatea, intra in insolventa sau faliment pe perioada in care sunt in CCC, atunci c.i.m. poate inceta.

Alte discuții în legătură

Clauza de confidentialitate cim. "prin clauza de confidentialitate ... StoicaIonut StoicaIonut Clauza de confidentialitate CIM. \"Prin clauza de confidentialitate partile convin ca , pe toata durata contractului individual de munca si dupa incetarea ... (vezi toată discuția)
Clauze contractuale utilizator86 utilizator86 Angajatorul ma pune sa semnez din nou un nou angajament. Vi-l redau si as dori sa-mi spuneti daca in caz ca incetez ulterior activitatea la el ar trebui sa ... (vezi toată discuția)
Clauza de neconcurenta peteredy peteredy Buna seara! Am semnat un contract de munca acum un an si o luna, contract care include si o clauza de neconcurenta, potrivit careia nu am voie sa prestez ... (vezi toată discuția)