avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desființare loc de munca pe motiv de restrângerea ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desființare loc de munca pe motiv de restrângerea activității

Buna ziua!
Ma numesc Cristina Pietris si as dori sa ma ajutati intr-o problema. Anul trecut, mai precis la inceputul lunii mai m-am angajat la un centru de limbi straine pentru a preda limba engleza. Contractul semnat cu firma respectiva era cu timp partial (2 ore), desi timpul efectiv lucrat zilnic la scoala era mult mai mare (intre 6 si 8 ore, zilnic). Postul ocupat se intitula ''Alti instructori formatori de limba straina''. In data de 30.08.2017, am fost notificata ca postul ocupat de mine va fi desfiintat, motivul invocat fiind restrangerea activitatii. Contractul individual de munca in cadrul societatii a incetat incepand cu data de 26.09.2017.
Nelamurirea mea este legata de motivul invocat. Fiind o scoala privata de limbi straine, activitatea principala este predatul, iar cursurile de limbi straine pentru noul an scolar 2017-2018 au inceput in luna septembrie. In momentul desfiintarii postului meu, scoala mai avea angajat tot ca instructor de limbi straine o persoana (in acelasi timp este si directorul de studii al scolii) si un contract de colaborare cu un PFA. Dupa plecarea mea, scoala a mai facut doua contracte de colaborare cu alte doua persoane. Din punctul meu de vedere, activitatea nu s-a restrans si aici as dori sa ma lamuriti, daca se poate. A fost corecta desfiintarea postului meu?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:30, 10 Octombrie 2017
Angajarea s-a facut pe acelasi post pe care ati fost dvs angajata?
Cele două persoane nu sunt angajate cu carte de muncă cum am fost eu, ci cu contracte de colaborare - PFA. Dar ele exact asta fac, predau.
Poate nu înțeleg eu termenul de restrângerea activității.
1. Desfiintarea unui post trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.

Va redau mai jos cateva aspecte din practica judiciara:
"Desfiinţarea postului este efectivă, dacă postul în cauză a fost definitiv înlăturat din organigrama şi statul de funcţii al angajatorului. " (Hotararea nr. 2252 din data 2009-11-24
Pronuntata de Curtea de Apel Ploiesti; Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a VII-a Conflicte de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 281 din 21.01.2016)

"Cauza este reală și serioasă dacă are un caracter obiectiv, ceea ce înseamnă că nu trebuie să dea expresie unor motive de ordin subiectiv ale angajatorului, ci trebuie să nu aibă legătură cu persoana salariatului." (Curtea de Apel Braşov, [ link extern ]

2. Nu se întemeiază pe o cauză reală şi serioasă, ci este fictivă, desfiinţarea postului urmată la scurt timp de angajarea altei persoane pe acelaşi post. (Tribunalul Mehedinţi. Secţia Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale. Sentinţa nr. 526/28.02.2008, pronunţată în dos. nr. 9485/101/2007.)

3. Restrangerea activitatii poate avea ca efect diminuarea colectivului unei unităţi, reducerea schemei de personal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conflict de munca adamdelia adamdelia Si in cazul concedierii individuale conf. art. 65-67 codul muncii,la ce perioada are voie compania sa angajeze pe posturile desfiintate prin reorganizare?? (vezi toată discuția)
Litigiu de munca mb_63 mb_63 Buna ziua, sunt angajata ca agent de vanzari in carul unei companii, De 3 zile a mai fost angajat inca un agent de vanzari pe aceeasi companie ... (vezi toată discuția)
Contestare decizie incetare cim ady88 ady88 Salutare este legal sa ma concedieze pe motiv ca postul nu mai este necesar (sofer) insa in ziua in care au facut decizie au si angajat un alt personal tot in ... (vezi toată discuția)