Tatăl meu este dulgher și lucrează de o luna și doua săptămâni la o firma portugheza care își desfășoară lucrările la Luxemburg. Vineri, 6 Octombrie a suferit un accident, cineva a scăpat un panou de 600 kg peste mâna lui și i-au amputat o parte din degetul arătător de la mâna dreapta. Care sunt drepturile de care beneficiază el in aceasta situație, pentru ca este mai greu psihic pentru el decât fizic. Bineînțeles ca nici nu va mai avea aceeași capacitate de munca, fiind degetul de la mâna dreapta. Asigurarea acoperă ceva despăgubiri pentru ce a pățit el?
Aplicabile sunt legile din Portugalia și Luxemburg. Poate apela la ajutor consular acolo. Ce se aplică în România poate fi similar dar nu e obligatoriu să fie așa.
Evenimentul produs trebuie comunicat de firma portugheza unde s-a produs evenimentul la institutia statului portughez care se ocupa cu ssm si trebuie sa fie cercetat pentru a fi incadrat ca accident de munca. In baza incadrarii evenimentului produs ca AM, tatal dvs. poate benficia de drepturile mentionate in legislatia portugheza.
Intre firma din Luxemburg si firma din Portugalia trebuie sa fie semnat un contract de prestari servicii care intr-o anexa mentioneaza modul de cercetare si inregistrare AM, respectiv drepturile accidentatilor.
In mod normal, asigurarea medicala a tatalui dvs. trebuie sa acopere cheltuielile cu spitalizarea, tratamentul si recuperarea medicala.
Daca detine si o asigurare pentru accidente, incheiata de tatal dvs. si/ sau de firma unde este angajat, atunci se poate vorbi de despagubiri.