avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 934 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cedare/transfer drept de proprietate teren de la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cedare/transfer drept de proprietate teren de la parinte la copii

Buna ziua,

mama mea care are o varsta inaintata (76 ani) doreste sa ne lase mostenire, mie si fratelui meu, un teren care ii apartine si pentru care este unica proprietara.
Terenul a fost retrocedat, mama este prima proprietara a terenului si are documentul care atesta acest lucru (posibil si un CFpentru tot terenul). Fiind vorba de o suprafata mare nu am reusit sa facem cadastru sau dezmembrare.

Intrebare: care sunt modalitatile pentru a ne lasa terenul drept mostenire fiecaruia cate o jumatate? Donatie? Testament? Testamentul se poate referi doar la o parte din avere (in cazul de fata nu vrem sa includem si casa parintesca)?
Care varianta este mai putin costisitoare ? Dar mai sigura?

Mai precizez ca tata este in viata si nu are nimic impotriva, cu atit mai mult cu cat nu exista alte rude de gradul 1 si nu se discuta de casa parintesca unde sunt co-proprietari. Suntem in bune relatii insa vrem sa prevenim drumurile, costurile inutile si alte probleme care ar putea sa apara ulterior.

Va multumesc pentru ajutor,

LL
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 18:22, 6 Octombrie 2009
Mama nu va poate lasa terenul mostenire acum pentru ca este inca in viata. Inteleg ca dansa vrea sa imparta terenul in mod egal pentru a preveni eventuale neintelegeri mai tarziu intre copii.
Poate sa va doneze terenul, dar aceasta necesita cadastru si intabulare si desigur taxe la notar. Cand faceti cadastru totodata faceti si dezmembrarea in doua loturi egale.
Daca va face testament, veti fi proprietari cu acte in regula doar dupa decesul ei.
Mersi de raspuns Florentina.

Poate nu m-am explicat corect...noi nu vrem sa fim proprietari acum. Mama doreste sa stea linistita si ea ne-a rugat sa ne interesam. Deci varianta testamentului este buna si nu implica decat chestuielile de la notar. Dar poate sa faca testament doar pentru o parte din proprietati (in cazul de fata fara a include casa) ? Asta nu imi este.
clar.

LL
Poate testa in privinta oricarui bun, dupa cum o poate face asupra unei cote parti din intraga avere sau asupra intregii averi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire din indiviziune simmona simmona Buna ziua! Am si eu o nelamurire. Sper sa ma fac inteleasa si sa nu va pierd prea mult timpul. Impreuna cu fratele meu am mostenit. in urma decesului ... (vezi toată discuția)
Mostenire laura_copaci laura_copaci Am si eu o problema in legatura cu mostenirea mai exact bunicul meu a murit in 1983 ,dupa moartea lui averea sa impartit intre bunica mea ,tatal meu si fratele ... (vezi toată discuția)
Buna ziua tuturor. numele meu este andrei și vreau să vă cer ... Andrei  Gabriel Andrei Gabriel Buna ziua tuturor. Numele meu este Andrei și vreau să vă cer părerea legat de situația soției mele. Eu împreună cu soția mea am construit la tara in ... (vezi toată discuția)