Am si eu o nelamurire. Sper sa ma fac inteleasa si sa nu va pierd prea mult timpul.
Impreuna cu fratele meu am mostenit. in urma decesului parintilor, un imobil constand in casa si gradina, in cote egale de 1/2.
Am facut demersurile necesare , si am primit de la cadastru actul de dezmembrare, pentru 2 loturi.
Cu aceste acte am mers la notar si s-a facut dezmembrarea, un fel de autentificare a actului de la cadastru.
Din pacate nu ne-am inteles cu notarul de la inceput, noi am crezut ca va face si iesirea din indiviziune, iar el a crezut ca vrem doar dezmembrarea... Asa am ajuns coproprietari pe 2 loturi, desi noi doream ca fiecare sa ramana proprietar pe lotul lui. (fratele meu cu casa si 1/3 din teren, iar eu cu 2/3 din teren)
Ca sa facem acum iesirea din indiviziune mai trebuie sa platim 1000 de euro.
1. Intrebarea mea, pentru linistea personala... se putea face direct iesirea din indivizune, fiind suficient actul de dezmembrare de la cadastru? Notarul a zis ca dezmembrarea era oricum o etapa necesara.
2.Iesirea din indiviziune se poate face prin instanta, cu costuri mai reduse? Mai e nevoie de expertiza?
Daca pana acum o luna se putea spune in mod cert ca varianta iesirii din indiviziune e mai putin costisitoare in instanta, acum, dupa aparitia Legii nr.279/09, unde se majoreaza taxele de timbru ( asa, ca sa se asigure liberul acces la justitie - ), va puteti face un calcul estimativ: sunteti doi mostenitori 100 lei, taxa de timbru 3% din valoarea masei succesorale ( aicii se poate declara o valoare mai mica)+ un avocat care sa va reprezinte/asiste si sa intocmeasca cererea introductiva si tranzactia ( onorariul se negociaza direct cu acesta) sau va rezumati doar la angajarea unui avocat pentru redactare acte. Depuneti la cererea initiala toate actele de proprietate, de mostenitor, de deces, etc. pentru a nu se amina inutil cauza. Firesc ar fi sa nu mai fie necesara expertiza, avand in vedere intelegerea partilor, insa depinde de judecatorul care judeca cauza.