Reparatiile facute in vederea bunei functionari a unui spatiu inchiriat ( in cazul meu, reparatia conductei de alimentare cu caldura , conducta aflata intre canalul Termoficare si spatiul propriu) se pot deduce din valoarea chiriei incasate? Daca da, in ce masura /procent? Mentionez ca nu sunt societate comerciala si nici PFA, Sunt persoana fizica, spatiul imi apartine si l am inchiriat unei SRL. Va multumesc
Nu, daca nu ati optat pt calculul venitului net in sistem real, aceste chelt intrand deja in cota forfetara de 40%.
Cod Fiscal:
CAPITOLUL IV - Venituri din cedarea folosinței bunurilor
Art 84:
(3) Venitul net din cedarea folosinței bunurilor se stabilește prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut.
Norme Cod Fiscal:
20. (6) Venitul net se determină ca diferență între sumele reprezentând chiria în bani și/sau echivalentul în lei al veniturilor în natură, prevăzute în contractul încheiat între părți, și cota de cheltuială forfetară de 40% reprezentând cheltuieli deductibile aferente venitului.
Pentru recunoașterea deductibilității cheltuielii stabilite forfetar proprietarul nu este obligat să prezinte organului fiscal documente justificative.
Cheltuiala deductibilă aferentă venitului, stabilită în cota forfetară de 40% aplicată la venitul brut, reprezintă uzura bunurilor închiriate și cheltuielile ocazionate de întreținerea și repararea acestora, impozitele și taxele pe proprietate datorate potrivit legii, comisionul reținut de intermediari, primele de asigurare plătite pentru bunul cedat spre folosință, respectiv eventuale nerealizări ale veniturilor din arendare scontate, generate de condiții naturale nefavorabile, cum ar fi: grindina, seceta, inundații, incendii și altele asemenea