avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1062 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Transfer venituri din dividende pt lichidare sold ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Transfer venituri din dividende pt lichidare sold credit

Buna,

Unul dintre parinti obtine venituri din dividende (impozitate cu 5%) si isi doreste sa ma ajute la acoperirea unei parti din creditul Prima Casa.

Va rog sa ma ajutati cu 3 intrebari:
1. Tinanad cont ca e vorba de o suma considerabila ~100.000RON (venit din dovidende), este legal corect sa se faca un simplu transfer (eg:online sau ordin de plata) in contul meu? Sau un act notarial ar fi necesar pt a stipula natura transferui?

2. Daca o parte din creditul Prima Casa (eu fiind titular) este acoperit din astfel de venituri, parintele in cauza ar avea vreun drept de uzufruct asupra imobilului? (Contractul vanzare-cumparare este pe numele meu)

3. Daca aleg sa nu fac rambursare anticiapata a creditului cu acesti bani si decid sa ii pastrez intr-un ct. crt, dat fiind valoarea si destinatia incasarii, s-ar pune problema unei posibile impozitari a acestui venit?

Va multumesc

Ultima modificare: Miercuri, 11 Octombrie 2017
Alex265, utilizator
Cel mai recent răspuns: bissy_ralu , utilizator 12:34, 11 Octombrie 2017
Buna ziua,
1.se poate face o donatie cu scutire de raport. Daca donatia este cu sarcina de a achita ratele la Prima Casa, dispunerea in alte scopuri de bani poate atrage revocarea donatiei.
Se poate si direct prin transfer bancar, dar riscati ca ANAF sa perceapa impozit de 16%, conform art.117 cod fiscal."Orice venituri constatate de organele fiscale, în condițiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată se impun cu o cotă de 16% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului și al accesoriilor."
2. nu dobandeste niciun drept asupra imobilului;
3. nu se impoziteaza

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anaf impozit pe venit. sume de bani la banca provenite de la parinti. ContSters406220 ContSters406220 Buna ziua. Parintii mei au divortat. Dupa divort au ajuns de comun acord la ideea ca sumele de bani obtinute din munca cat timp ei au fost casatoriti si ... (vezi toată discuția)
Acoperire pierdere contabila croitoru raluca croitoru raluca buna ziua pot sa acopar pierderea contabila a anului 2011 din profiturile anilor 2008 si 2010 nerepartizate (sold creditor 117) , care este procedura ... (vezi toată discuția)
Impozit sem iii claudiaP claudiaP Buna seara! Spuneti-mi, va rog, daca urmatorul calcul este corect: cont121 sold initial debit = 10045.82 total sume debit= 65203.17 total sumecredit= ... (vezi toată discuția)