avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... ANAF impozit pe venit. Sume de bani la banca provenite ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

ANAF impozit pe venit. Sume de bani la banca provenite de la parinti.

Buna ziua.

Parintii mei au divortat. Dupa divort au ajuns de comun acord la ideea ca sumele de bani obtinute din munca cat timp ei au fost casatoriti si sumele de obtinute si dupa casatorie sa le puna in contul meu (unicul fiu).

Mama este in Germania iar tatal in Romania. Mama trimitea si trimite sumele de bani prin Western Union.

INTREBAREA MEA ESTE: este posibil ca ANAF-ul sa impoziteze 16% pe acele sume de bani depuse in banca pe numele meu ca pentru venituri sau surse de venit nejustificate ce ar urma sa fie impozitate?
Din cate am auzit bancile sunt obligate sa aduca la cunostinta situatia clientilor lor ANAF-ului. Nu doresc sa fac depozit ci pur si simplu sa depun suma de bani in euro intr-un cont.

Va precizez sumele inca nu au fost depuse si ca eu nu lucrez, sunt student. Nu am niciun venit lunar rezultat dintr-un contract de munca. De asemenea, chiar toate chitantele de la WU n-au fost pastrate intrucat suma s-a adunat in ani de zile (n-am dat tunuri la stat).

Va multumesc!
Ultima modificare: Joi, 22 Septembrie 2016
ContSters406220, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters406220 , utilizator 18:22, 22 Septembrie 2016
Exista posibilitatea legala ca ANAF sa solicite impozitarea acestor sume..."Art. 117: Definirea şi impozitarea veniturilor a căror sursă nu a fost identificată

Orice venituri constatate de organele fiscale, în condiţiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată se impun cu o cotă de 16% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului şi al accesoriilor."


Pentru a evita o astfel de situatie, parintii pot incheia un act de donatie in favoarea dvs, act prin care stabilesc ca vor contribui annual cu suma X (maxim, nu ii obliga nimeni sa si dea atat), timp de Y ani. Actul de donatie trebuie incheiat la notar. Veniturile din donatii in bani NU sunt impozabile (doar cele din donatii imobiliare, dar nu este cazul). In acest fel, costurile vor fi doar cele percepute de notar pt. actul (actele) de donatie. Atentie! Actul de donatie sa fie inregistrat in RO, in Germania costurile notariale ar fi uriase!
Dar veniturile parintilor au fost deja impozitate. Din cate stiu eu dubla impozitare este interzista.

Daca unul din parinti face donatia cu o suma mare dintr-o data, el la randul sau poate fi intrebat de ANAF de unde a avut suma?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transfer venituri din dividende pt lichidare sold credit Alex265 Alex265 Buna, Unul dintre parinti obtine venituri din dividende (impozitate cu 5%) si isi doreste sa ma ajute la acoperirea unei parti din creditul Prima ... (vezi toată discuția)
Am rugat un prieten să transfere, prin western union, 4500 e în germania de pe numele lui pe numele meu, dar când am ajuns acolo suma era ridicată de altă persoană. ce pot să fac? AndreiDori AndreiDori Cum pot recupera banii depusi pe numele meu? Acum cateva zile am cazut intr-o capcana ...trebuia sa iau o masina...etc. Am rugat un prieten sa imi faca ... (vezi toată discuția)
Un cabinet de avocatură trebuie să aibă un cont bancar? sunt nedumerit pentru că mi s-a solicitat plata prin western union icealinutza icealinutza Am vrut să achit un serviciu prestat către un cabinet de avocatură. Am cerut avocatului titularul contului si IBA-nul pentru a efectua transferul ... (vezi toată discuția)