Buna ziua !
Idea este ca fac parte dintr-un AF impreuna cu o ruda. Toate au fost bune pana cind intr-o zi primesc somatie de plata de la Finate pentru obligatiile datorate pe CUI. Recunosc ca eu nu m-am ocupat personal de plati . Doar ruda mea era cea care intermedia astfel de operatiuni bineinteles participind amindoua in cote proportionale la plata obligatiilor fiscale. Dupa cum bine stiti membrii unui AF autorizat conform Codului Fiscal sunt impusi la Finante in nume personal fiecare in functie de cota de participare in AF. Eu am majoritatea. Acum, avind in vedere ca ruda mea nu mai este de gasit, nu mai este nici macar in tara, constat cu stupoare ca eu in nume personal mi-am platit toate datoriile insa ea in nume personal nu a platit nimik. Nu mai spun ca Finantele au impus-o an de an si anul acesta chiar din oficiu si majorarile cresc vertiginos. Nici obligatiile de pe CUI nu sunt prea mici. Dar avind in vedere ca singurul meu bun este o masina in leasing cei de la Finante nu mi-o pot lua. Dar sunt croiti pe fapte mari. Imi spun ca imi vor atrage raspunderea solidara /personala in numele meu pentru datoriile pe care le am pe CUI. Acum nu imi permit sa fac un credit pt ca tot cei de la Finate au incris creantele in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare ,iar obtinerea unui credit este practic imposibila. Dupa toata aceasta poveste nu inteleg ce temei legal au cei de la Finante sa imi atraga acea raspundere personala sau solidara ... nu ma prea pricep la asemenea termeni fiscali.... Am aflat de la alti colegi de breasla ca exista un ordin 447/2007 prin care m-ar putea declara insolvabila pentru ca nu am bunuri in proprietare , dar Finatele sustin sus si tare ca in cazul persoanelor fizice cum este AF-ul meu insolvabilitatea nu este tratata ca o stare generala a contribuabilului, adica sa declare AF-ul pe CUI si obligatiile rudei mele de pe CNP cumulat printr-un proces verbal de declarare a starii de insolvabilitate. Pai daca OG 44 spune ca membrii unui AF raspund cu intreg patrimoniul de afectatiune , cum imi mai atrag ei raspunderea peronala /solidara?
Dilema mea este maxima.
Va rog tare mult daca va permite timpul sa ma puteti edifica, macar sa stiu ca ceea ce se intimpla este legal si corect.Vina pt neplata datoriilor imi apartine din cauza faptului ca am avut prea mare incredere.
Multumesc anticipat!