avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita, datorii bugetul de stat
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita, datorii bugetul de stat

Buna ziua,
Ma aflu din pacate intr-o situatie neplacuta. Si anume, sunt actionar si administrator la o societate (SRL), care de un an de zile nu mai are activitate (dar nu are activitatea suspendata), si care are sumele pentru bugetul de stat neplatite din Decembrie 2007. Din pacate activitatea firmei nu a evoluat cum am anticipat si nu am reusit sa mai platesc acesti bani.
In luna Aprilie mi-a venit prin posta, de la Administratia Finantelor Publice de sector o instiintare pe care scrie ca la data de 31.03.2009 mai am de plata respectiva suma la bugetul de stat si trecut in paranteza ca s-a inceput executarea silita.

Spuneti-mi va rog la ce sa ma astept in continuare, si ce se poate intampla de acum incolo.
Repet, din pacate nu am cum sa platesc datoria la bugetul de stat.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: cd79cta , utilizator 21:05, 17 Iunie 2009
nu dvs ci firma va fi cea ochita de executor.
din nefericire o astfel de datorie se prescrie in 5 ani.
OK, firma. Dar, eu ca si actionar si administrator nu raspund in numele firmei intr-un fel?

Multumesc.
Dumneavoastra in functie de natura obligatiilor fiscale veti raspunde in fata instantei. Inainte insa de a ajunge la instanta de judecata va trebui sa fie parcure toate etapele privind procedura executarii silite prevazute de Codul de procedura fiscala. Aceste demersuri intra in atributiile unui executor fiscal desemnat de Administratia Finatelor Publice de care apartineti. Daca in situatia in care v-a fost valorificat tot patrimoniul societatii si dupa caz, nu a putut fi recuperata datoria pe care societatea dvs. o inregistraza fata de bugetul de stat si nici in urama identificarii tuturor tertilor nu au fost identificate lichiditati,iar conturile sociatatii de diponibil sunt debitoare, atunci organul fiscal are doua posibilitati
1. sa constate si sa dovedeasaca calitatea societatii de a fi insolvabila. Ordin 447/2007
2. Legea insolventei 85/2006 R prin care vi se atrage raspunderea personala in calitatea de administrator pe care o detineti.
OK, deci pana la urma eu ca si actionar si administrator pot fi executat silit pentru datoriile pe care le are firma catre stat, da?

Acum, tocmai am aflat ca cineva de la Administratia Financiara mi-a adus la usa un document pe care scrie ca firma este executata silit. Intrebarea mea este, pana in ce punct mai pot totusi plati datoria la buget, si daca exista o cale de a plati cumva partial sau esalonat si a opri temporar macar acest proces de executare silita.

Multumesc
Odata inceputa executarea silita nu poate fi intrerupta.Doar instanta de judecata poate suspenda executarea silita pe un temei legal sustinut.Referitor la "documentul" care confirma demersul executarii silite , este foarte important sa specificati denumirea acestuia(somatie. poprire, sechestru...)
Cu privire la efectuarea platilor va precizez ca nu exista nici un impediment, din speta prezentata de dvs., care sa va limiteze dreptul de a va achita datoriile fata de stat.Dimpotriva , in functie de buna credinta de care dati dovada , va fi analizata conduita dvs. fiscala in caz de atragere a raspunderii personale.Temei legal pentru plata esalonata inca nu exista.Dar, am mentionat si anterior, puteti plati si partial daca nu exista posibilitatea platii integrale, fara ca un organ fiscal sa va limiteze acest drept.
Un alt aspect pe care il puteti specula este Ordinul 447/2007, pentru a va dovedi insolvabilitatea. Va recomand sa faceti tot posibilul pentru a va achita toate obligatiile ce reprezinta stopaj la sursa.

Alte discuții în legătură

Contestatie la p.v. de insolventa de la anaf eurosacc eurosacc Sunt actionar la o firma cu 95% actiuni si sotia cu 5%, datorita situatiei financiare grele din anul precedentam acumulat o datorie de 16.593 lei, din care ... (vezi toată discuția)
Executare silita administrator firma ramolex ramolex buna seara! este corect ca administratorul unui srl sa fie executat silit pentru datoriile firmei catre stat? mentionez ca nu s-a declansat procedura ... (vezi toată discuția)
Scaderea amenzilor de la bugetul local janina drula janina drula care este procedura prin care pot sa ma scad cu amenzile de la bugetul local, mai concret amenzi luate de catre diversi cetateni (circulatie, si ordine ... (vezi toată discuția)