Buna ziua,
Ma aflu din pacate intr-o situatie neplacuta. Si anume, sunt actionar si administrator la o societate (SRL), care de un an de zile nu mai are activitate (dar nu are activitatea suspendata), si care are sumele pentru bugetul de stat neplatite din Decembrie 2007. Din pacate activitatea firmei nu a evoluat cum am anticipat si nu am reusit sa mai platesc acesti bani.
In luna Aprilie mi-a venit prin posta, de la Administratia Finantelor Publice de sector o instiintare pe care scrie ca la data de 31.03.2009 mai am de plata respectiva suma la bugetul de stat si trecut in paranteza ca s-a inceput executarea silita.
Spuneti-mi va rog la ce sa ma astept in continuare, si ce se poate intampla de acum incolo.
Repet, din pacate nu am cum sa platesc datoria la bugetul de stat.
OK, am ajuns in tara si am pus mana pe acea hartie. Este vorba despre o SOMATIE in care sunt instiintat ca firma figureaza cu sume restante de plata si ca pentru ele s-a inceput executarea silita in temeiul titlurilor executorii anexate, fiind si un astfel de tilu atasat somatiei. Insa nici somatia nici titlul executoriu nu sunt semnate sau stampilate, daca ma poate pe mine ajuta asta in vre-un fel, ca de exemplu sa contest executarea.
Care sunt pasii care mai sunt de parcurs si pana in ce moment pot eu sa imi achit datoria la buget? Incerc sa strang banii dar din pacate nu este un lucru usor.
Si inca o intrebare daca imi permiteti, daca speculez Ordinul 447/2007 pentru a declara insolvabilitatea societatii, nu va incepe apoi executarea mea silita (desi in prezent nu am bunuri sau salarii)? Sau ce se va intampla?
Referitor la somatia si titlul executoriu nesemnate, va rog sa va uitati in josul paginilor unde se face mentiunea ca aceste acte sunt emise in sistem informatic si sunt valabile fara semnatura si stampila, conform art. 43 alin (3) din O.G. nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala. Din acest punct de vedere nu puteti face contestatie. In conformitate cu art. 172 alin (1) si alin (4) si art. 173 alin. (1) lit. a) din Codul de procedura fiscala, contestatia la executare se face in termen de 15 zile de la data luarii la cunostinta de catre dvs. a acestor acte. Aceasta se face la instanta judecatoreasca competenta, altfel, daca nu respectati acest termen dreptul la contestatie decade. Se poate contesta titlul executoriu, atunci cand acesta prezinta vicii de forma (nu cuprinde in continutul sau toate elementele obligatorii prevazute in Codul de procedura fiscala) si/sau vicii de fond (debitul restant nu corespunde cu cel din actele dvs. contabile si nu-l recunoasteti - pentru aceasta se va cere in instanta expertiza contabila).
Sfatul meu, incepeti sa achitati din creante si sa dati dovada de buna credinta si intelegere. Toata procedura de contestare cere argumente foarte serioase care sa stea in picioare in instanta, timp si bani (cheltuieli de judecata). In cazul respingerii contestatiei in instanta, puteti risca sa fiti obligat de catre organul de executare la despagubiri pentru pagubele cauzate prin intarzierea executarii, iar daca se dovedeste ca aceasta contestatie a fost facuta cu rea - credinta puteti fi obligat la plata unei amenzi.
Buna tuturor! Am si eu o intrebare referitor la executarea silita. E pt prima oara cand intru aici si sper sa ma ajute cineva cu sfaturi si stiu ca asa a fi si va multumesc anticipat. Detin un SRL din Constanta, iar de 2 saptamani scriu e-mailuri cu o firma din Galati, care de la bun inceput mi-a atras un pic atentia, anume ciudat. Mi-au dat o comanda de produse a caror valoare ajunge la vreo 5 zerouri, pana aici sa zicem k ok. Nu mi-au spus de unde mi-au luat adresa de mail, nu aveau semnatura la mail, plus greseli gramaticale.. Ma rog asta se mai intampla. Am hotarat sa ma duc la ei sa ii cunosc personal, i.am anuntat cu o zi inainte ca ma duc, mi-au zis ca ma asteapta, si cand am ajuns acolo, dupa ce ca abia i.am gasit, sa imi zica persoana cu care discutam prin mail, ca e plecata din localitate cu directorul pt incheierea unui contract. Mi se pare putin ciudat ca nu m.au anuntat, ca ma facut 200 km pana acolo degeaba... SI am stat de vorba cu un angajat, plus ca nu am vazut vreo firma cu numele lor pe acolo sau ceva de gen, vreun depozit. Acasa i.am verificvat peste tot si am gasit ca au datorii la bugetul de stat de cateva mii de lei si au intrat la executarea silita. Culmea e ca marfa mi'o garantau cu file cec. In cazul asta cred ca voi renunta la ei. Se poate sa ia marfa si apoi sa nu aibe acoperire in cont, chiar daca am fila cec, nu fac nimic cu ea...Prefer sa nu ma bag in asa ceva.