avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Impediment dezbatere succesiune.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Impediment dezbatere succesiune.

Bună ziua! Am și eu o situație mai complicată,pentru care aș dori să obțin câteva sfaturi juridice.
Eu și cu frații mei dorim să dezbatem taxa de succesiune după decesul tatălui.Am fost la notar pentru a ne interesa în privința documentelor necesare dezbaterii succesiunii.Țin să menționez că nici tatăl nostru nu a dezbătut succesiunea după bunic.
În procesul nostru de procurare a documentelor,am ajuns și la Primăria comunei pe a cărei rază se aflau bunurile imobile la data decesului.
În momentul în care am solicitat eliberarea anexelor 23 și respectiv 24,ni s-a spus ca nu se poate elibera anexa 24,întrucât în registre figura o anumită suprafață de teren agricol ca obiect al unui antecontract de vânzare-cumpărare,iar dumnealor nu cunoșteau conținutul antecontractului,pentru a ști ce se întâmplă ca urmare a decesului unei părți,în cauză decesul tatălui nostru în septembrie 2015.În consecință,am hotărât să rezolvam situația antecontractului.În lipsa acestuia,am reușit să luăm legătura cu mandatarul domnului cu care tatăl nostru încheiase antecontractul,care ne-a pus la dispoziție o copie a acestui act.
Respectivul antecontract a fost încheiat în decembrie 2013,între tatal nostru,cu calitatea de promitent vânzător și respectivul domn,în calitatea sa de promitent cumpărător.
Întrucât tatăl nostru nu dezbătuse taxa de succesiune după decesul bunicului din 2011,acestuia i se pusese la dispoziție comform antecontractului,un termen de 30 de zile pentru dezbaterea succesiunii,fapt nerealizat până la data decesului acestuia.
În antecontract s-a menționat faptul ca în cazul decesului uneia dintre părți,obligațiile contractuale le revin moștenitorilor,în cauză noua.
Ceea ce vreau eu să expun este că în respectivul antecontract este menționat faptul că la data decesului bunicului în 2011,acesta era văduv,soția sa și bunica noastră fiind decedată încă din anul 1998,mențiune ce apare ca declarație a tatălui nostru și care este cu totul neadevărata,întrucât bunica a decedat în februarie 2014,lucru ce poate fi dovedit cu certificatul de deces,pe care îl deținem noi.
Ideea este aceea că,respectivul antecontract ne obligă pe noi ca și mostenitori să perfectăm actul de vânzare-cumparare cu respectivul domn,angajament pe care tatăl nostru și l-a luat,lucru pe care noi nu îl dorim.
Ni s-a adus la cunoștiință faptul că respectivul domn v-a intenta o acțiune în instanță pentru apararea interesului,invocând neîndeplinirea obligațiilor contractuale.
Indiferent că v-a intenta o acțiune în hotărâre a instanței,care să țină loc de contract de vânzare-cumpărare,sau o acțiune în rezoluțiunea antecontractului,unde țin să menționez că este specificat faptul că dacă tatăl nostru cu calitatea de promitent vânzător nu iși respectă angajamentul,este obligat la plata dublului sumei primite,sumă pe care comform celor scrise în antecontract,tatăl nostru ar fi primit-o in întregime,eu doresc să aflu ce am putea noi invoca în apărare?
-falsul în acte,privind falsa data a decesului bunicii,cu toate ca aceasta este declarația tatălui.
-faptul că tatăl nostru a încheiat un antecontrat de vânzare-cumpărare,promitând spre vânzare o suprafață de teren care nu îi aparținea în totalitate,nefiind dezbătută taxa de după bunic,în urma căreia bunica trebuia să își ia cota parte de 25% ca și soț supravețuitor,iar tatăl cota sa de 75% ca și unic descendent,lipsind astfel acordul bunicii.
-perioada de prescripție,antecontractul fiind încheiat în decembrie 2013,data la care ar fi trebuit perfectate actele fiind ianuarie 2014,comform termenului de 30 de zile acordat. Astfel,mă gândesc că respectivul domn a avut la dispoziție acel termen general de 3 ani în care putea intenta acțiunea în instanță.
Ideea este că nu știm de la ce data începe să curgă acel termen de prescripție,din decembrie 2013,data încheierii antecontractului sau ianuarie 2014,data la care ar fi trebuit incheiat efectiv contractul de vânzare-cumparare? Astfel,ar veni undeva în decembrie 2016,respectiv ianuarie 2017,în prezent fiind octombrie 2017.
De asemenea țin să menționez faptul că s-a adus în discuție,cine stăpânește actualmente respectivul teren,noi sau respectivul domn.Eu unul înclin să cred că nefiind perfectate actele,terenul se află încă la poziția noastră,plus că plata impozitului anual pe terenul extravilan este trecută tot pe rolul nostru,fiind trecută pe certificatul fiscal eliberat de Primărie.
Solicit sfaturile dumneavoastră în această situație foarte complicată,întrucât doresc să rezolvăm situația antecontractului,pentru a se lămuri situația terenului și a ni se elibera anexele de la a Primărie,încât să ne putem prezenta la notar și să dezbatem taxa de succesiune,pentru a putea intra în posesia drepturilor succesorale și pentru celelalte bunuri aflate în patrimoniu.
Vă mulțumesc anticipat și va urez o zi bună!
Ultima modificare: Miercuri, 11 Octombrie 2017
Andrei 04, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriel Klein Kiritescu , utilizator 13:37, 11 Octombrie 2017
Buna ziua,
Luati legatura cu un avocat.
Din descrierea dumneavoastra este posibil ca promitentul cum,parator sa fie decazut din drepturi prin prescriptia de 3 ani.
Cel mai bine este sa discutati cu un avocat care, dupa studierea actelor, va poate indruma exact.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Antecontract vanzare - cumparare marianpopaconsult marianpopaconsult In anul 2008, bunicul meu a intocmit un antecontract de vanzare - cumparare pentru suprafata de 5 ha de pamant extravilan, proprietate comuma a acestuia cu ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. mentionez ca ma rasfoit forumul dar nu am regasit ... Utilizator628 Utilizator628 Buna ziua. Mentionez ca ma rasfoit forumul dar nu am regasit o speta similara, drept pentru care va rog, in masura timpului disponibil, sa va exprimati un ... (vezi toată discuția)
Antecontract de vanzare-cumparare fara consimtamantul uneia dintre parti steelboy_dexter steelboy_dexter Buna Ziua! Am un antecontract de vanzare cumparare care a fost incheiat in anul 2007 decembrie,prin care bunicul meu a vandut terenul prin mandatar unei ... (vezi toată discuția)