AdiPopad a scris:
Plecând de la ultima fraza a unei citații:
"-in cazul in care nu acceptați moștenirea in termen de un 1 an de la data deschiderii se va prezuma, conform ART 1112 Cod Civil, ca ați renunțat la moștenire."
Adaug ca nu exista cerere de începere a deschiderii procedurii succesorale făcută de succesibili( primăria se pare ca ar deschide procedura la momentul declarării unui deces) si faptul ca un bătrân de 80 de ani este hărțuit cu aceste citații din care intelege ca va rămâne fără moștenire, va rog sa ma lamuriti, cu argumente, dacă primăria sau un notar au dreptul sa deschidă o procedura succesorala fără actul de voința al unui succesibil.
Draga domnule Adi,
Problema este la modul urmator: decedeaza cetățeanul X din localitate. Starea civila eliberează o copie xerox după certificatul de deces și după anexa 24 (care este o sesizare pentru deschiderea procedurii succesorale, ce cuprinde datele defunctului, moștenitorii și bunurile cu care cetățeanul X figurează în rolul fiscal și agricol).
Acest "dosar" este trimis către Camera Notarilor Publici, care îl distribuie aleatoriu către un birou Notarial din circumscripție. Potrivit Regulamentului fiecărei Camere a Notarilor Publici, dosarul este înregistrat automat pe rolul acelui birou, iar notarul care îl primește are obligația de a înregistra de îndată dosarul și de a cita succesibilii.
Eu am un teanc. Și credeti- ma ca nu e nici o placere sa imi petrec câteva ore pe zi redactand citatii, suportând cheltuielile poștale din surse proprii, folosind poștașul ca agent procedural, sa taraganez respectivul dosar prin registre, situații și evidențe luna de luna timp de un an.
Deci daca este sa va certați cu cineva, acea persoană este Primaria. Nu notarul va hartuieste, nu notarul va cheamă de acasă. El este obligat să ca citeze, altfel este sancționat disciplinar. Ca sa fie toată lumea mulțumită, recomand ca unui dintre moștenitori să se prezinte la acel birou notarial și să menționeze in scris ca nu doreste dezbaterea succesiunii. Nimeni nu este exclus, nimeni nu va fi decazut și cu ocazia asta stie și notarul ce are de facut cu respectivul dosar. Adică să îl suspende.