avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Citație de la notar. Totuși, cine deschide procedura ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Citație de la notar. Totuși, cine deschide procedura succesorală?

Plecând de la ultima fraza a unei citații:
"-in cazul in care nu acceptați moștenirea in termen de un 1 an de la data deschiderii se va prezuma, conform ART 1112 Cod Civil, ca ați renunțat la moștenire."
Adaug ca nu exista cerere de începere a deschiderii procedurii succesorale făcută de succesibili( primăria se pare ca ar deschide procedura la momentul declarării unui deces) si faptul ca un bătrân de 80 de ani este hărțuit cu aceste citații din care intelege ca va rămâne fără moștenire, va rog sa ma lamuriti, cu argumente, dacă primăria sau un notar au dreptul sa deschidă o procedura succesorala fără actul de voința al unui succesibil.
Ultima modificare: Joi, 12 Octombrie 2017
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 14:48, 2 Noiembrie 2017
Buna ziua,
In decurs de un an de la decesul celui mostenit ar fi bine sa mergeti la un notar si sa dati o declaratie de acceptare a succesiunii.
Deschiderea succesiunii se face la momentul decesului dar dumneavoastra va referiti la dezbatere.
consultati un avocat ca sa vedeti despre ce-i vorba in acele asa zise citatii.
Ma indoiesc sa fie citatii, probabil sunt notificari si/sau somatii.
Daca la o mostenire nu exista succesori sau acestia nu sunt interesati de mostenire, masa succesorala intra in proprietatea UAP. A se vedea art. 1138 si celelalte C.civ.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
AdiPopad a scris:

Plecând de la ultima fraza a unei citații:
"-in cazul in care nu acceptați moștenirea in termen de un 1 an de la data deschiderii se va prezuma, conform ART 1112 Cod Civil, ca ați renunțat la moștenire."
Adaug ca nu exista cerere de începere a deschiderii procedurii succesorale făcută de succesibili( primăria se pare ca ar deschide procedura la momentul declarării unui deces) si faptul ca un bătrân de 80 de ani este hărțuit cu aceste citații din care intelege ca va rămâne fără moștenire, va rog sa ma lamuriti, cu argumente, dacă primăria sau un notar au dreptul sa deschidă o procedura succesorala fără actul de voința al unui succesibil.



Draga domnule Adi,
Problema este la modul urmator: decedeaza cetățeanul X din localitate. Starea civila eliberează o copie xerox după certificatul de deces și după anexa 24 (care este o sesizare pentru deschiderea procedurii succesorale, ce cuprinde datele defunctului, moștenitorii și bunurile cu care cetățeanul X figurează în rolul fiscal și agricol).
Acest "dosar" este trimis către Camera Notarilor Publici, care îl distribuie aleatoriu către un birou Notarial din circumscripție. Potrivit Regulamentului fiecărei Camere a Notarilor Publici, dosarul este înregistrat automat pe rolul acelui birou, iar notarul care îl primește are obligația de a înregistra de îndată dosarul și de a cita succesibilii.
Eu am un teanc. Și credeti- ma ca nu e nici o placere sa imi petrec câteva ore pe zi redactand citatii, suportând cheltuielile poștale din surse proprii, folosind poștașul ca agent procedural, sa taraganez respectivul dosar prin registre, situații și evidențe luna de luna timp de un an.
Deci daca este sa va certați cu cineva, acea persoană este Primaria. Nu notarul va hartuieste, nu notarul va cheamă de acasă. El este obligat să ca citeze, altfel este sancționat disciplinar. Ca sa fie toată lumea mulțumită, recomand ca unui dintre moștenitori să se prezinte la acel birou notarial și să menționeze in scris ca nu doreste dezbaterea succesiunii. Nimeni nu este exclus, nimeni nu va fi decazut și cu ocazia asta stie și notarul ce are de facut cu respectivul dosar. Adică să îl suspende.
ARGUMÉNT, argumente, s. n. 1. Raționament, dovadă adusă în sprijinul unei afirmații.
Titlul invitatiei făcută de domnul notar este "Citație"! Precizare pentru posibila argumentare a modificăriilor unor denumiri: a miliției in poliție sau a țiganului in rrom. In ce privește "cearta cu Primăria", M-as certa pe mine ca nu înțeleg de ce la un deces, "din motive temeinice", "la cererea oricărei persoane interesate, un succesibil poate fi obligat" ... sa rămână fără "moștenire" dar la o naștere, nu exista obligația, "legiferata", vaccinarii. Posibil ca, la întocmirea Codului Civil, notarii sa fi fost majoritari in opoziție cu medicii plecați din Romania.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art. 1112
Prezumţia de renunţare
(1) Este prezumat, până la proba contrară, că a renunţat la moştenire succesibilul care, deşi cunoştea deschiderea moştenirii şi calitatea lui de succesibil, nu şi-a exercitat dreptul de opţiune succesorală, prin acceptarea moştenirii sau renunţarea expresă la moştenire, în termenul de un an prevăzut la art. 1103.
(2) Prezumţia de renunţare operează, după împlinirea termenului de un an de la deschiderea moştenirii, dacă succesibilul, citat în condiţiile legii, nu face dovada exercitării dreptului de opţiune succesorală, Citaţia trebuie să cuprindă, sub sancţiunea nulităţii acesteia, pe lângă elementele prevăzute de Codul de procedură civilă, şi precizarea că, dacă succesibilul nu şi-a exercitat dreptul de a accepta moştenirea în termenul de decădere prevăzut la art. 1103, este prezumat că renunţă la moştenire.

Deci..exista posibilitatea, chiar si dupa implinirea termenului de 1 an, ca succesibilul sa dovedeasca faptul ca a efectuat acte de acceptare tacita a mostenirii (adica acte de administrare, conservare si dispozitie asupra bunurilor).
Si, dupa cum observati mai sus, este vorba despre citare, deci inscrisul de numeste, "citatie".
Dvs procedati cum considerati. Daca NU doriti dezbaterea mostenirii, precizati in scris acest lucru. Ne-ar scuti pe multi de un deranj. Mai ales pe notar.
Dar! Tineti cont ca la un moment dat, dezbaterea mostenirii va fi o etapa la care veti ajunge oricum (pana si la incheiarea unui contract cu furnizorii de uitilitati vi se va cere un act de proprietate), iar daca mai decedeaza si alti succesibili, in loc sa dezbateti o mostenire, veti avea de dezbatut 2, 3, 4 sau mai multe.
Draga doamna Raluca,
Multumesc pentru timpul dumneavoastră. Am dorit, prin întrebarea mea, sa provoc un șir de argumente capabile a determina clarificarea necesității ultimatimului prin intermediul unei citații, care prin conținut/formă, cu intenție sau nu, induce unor seniori neplăceri. Așteptam de la profesioniști, generozitate si modestie, o formula de invitație la respectarea Codului Civil diferită de modelul "radarului din tufișuri". Așteptam de la profesioniști, raționamentul pentru care moștenitorii sunt somați cu pierderea moștenirii nerevendicate intr-un termen.

IORGOVÁN, iorgovani, s. m. (Bot.; reg.) Liliac1. – Din sb. jorgovan.

ARTICOLUL 46
Dreptul la moştenire este garantat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Octombrie 2017
AdiPopad, utilizator

Alte discuții în legătură

Succesiune tanasecatalin41@yohoo.com tanasecatalin41@yohoo.com maximul de ani pentru deschiderea succesiuniisi pasii ce trebuie urmati+actele necesare(cred ca au trecut vreo 15 ani) (vezi toată discuția)
Procedura succesiune irbo irbo in 2010 numitul X decedeaza. in 2011 se deschide procedura de succesiune de catre anumite rude. ce se intampla in continuare pe etape? ideea este ca unul ... (vezi toată discuția)
Drept civil - mosteniri apeiron2 apeiron2 Rog sa ma lamureasca cineva cu privire la o mostenire. Sunt singura care a acceptat mostenirea prin declaratie notariala in termen. Mai sunt mostenitori de ... (vezi toată discuția)