Buna seara!
Necitarea părților civile de catre instanța de fond într -o cauză penală avand ca obiect contestatie la executare (art 598 litera d - in scopul aplicarii legii penale de dezincriminare art 4 C.P) poate constitui un motiv de desfintarea sentintei de trimitere spre rejudecare a cauzei la instanta de fond ?
Art 600 C.P.P nu exclude partea civila din randul "partilor interesate"?
Multumesc!
trandafir2
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
In primul rand ca art.598 alin.(1) lit.d) nu se incadreaza intre articolele la care face referire art.600.
In al doilea rand ca art.597 alin.(4) spune ca "După ascultarea concluziilor procurorului și a părților, instanța se pronunță prin sentință.", deci se refera la parti, intre care si la partea civila. Si pe de alta parte, art.597 alin.(5) "Dispozițiile cuprinse în titlul III al părții speciale privind judecata care nu sunt contrare dispozițiilor prezentului capitol se aplică în mod corespunzător." se refera inclusiv la dispozitii privind citarea. In principiu, nerespectarea dispozitiilor privind citarea poate constitui motiv pentru trimitere spre rejudecare, insa motivele pentru care se poate introduce contestatie la executare sunt expres prevazute in art.598 si se refera strict la executarea hotararii penale si nu la altceva.
Va multumesc!
Art 597 alin 1,care se refera la toate cazurile de contestatie la executare,prevede ca vor fi citate PARTILE INTERESATE.
Partile ascultate conform alin 4 sunt partile citate conform alin 1 ,deci nu toate partile din procesul penal initial.
Art 600 prevede ca dispzitiile civile pot fi contestate doar in cazurile prevăzute de art 598 alin 1 literele a - c si din acest motiv intreb dinou : La contestatia facuta conform art 598 alin 1 litera d este obligatorie citarea partii civile " ca parte interesata" ?
Dispozitiile art 597 alin 5 se refera la regulile dupa care se desfasoara procesul pena ,in cadrul carora regulile privind citarea ( art 353 ) nu coincid cu prevederile art 597 alin 1.
trandafir2
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Este adevarat ca textele din aceasta materie lasa loc la interpretari, si chiar daca de obicei actorii principali in aceasta procedura sunt persoana condamnata/privata de liberate si procurorul, parerea mea este ca partea civila nu este exclusa automat prin interpretarea data de dvs textului de lege. Pe de-o parte prin sintagma "dispune citarea părților interesate" din alin(1) art.597 cpp nu trebuie inteles neaparat ca facand referire doar la cel care a initiat procedura contestatiei la executare. Pe de alta parte, cuvantul "partile" din alin(4) art.597 cpp este mai larg decat "persoana condamnata", fostul inculpat. Am inteles pozitia dvs., dvs considerati ca nu are ce cauta partea civila atunci cand pe calea contestatiei la executare se invoca chestiuni care nu tin de latura civila, ci tin strict de latura penala a cauzei cu referire la art.598 (1) lit.d). Opinia mea este ca in anumite situatii fie partea civila poate invoca o vatamare a drepturilor sale, fie contestatia la executare nu se poate solutiona in mod obiectiv in absenta partii civile, caz in care se impune si citarea acesteia. Insa, ca sa privim chestiunea mai la obiect, poate doriti sa expuneti in mod concret speta dvs, adica mai exact ce s-a cerut si ce solutie s-a dat.
In prima instanta contestatia la executare formulata conform 598 alin 1 litera d, mai precis pentru aplicarea art 4 C P a fost admisa.
La nici unul dintre cele 5 termene nu s-a pus problema ca partile civile sa fie citate , in schimb instanta de apel a desfiintat hotararea motivand ca partile civile nu au fost citate.
Chestiunea citarii partilor civile a fost adusa in discutie dinoficiu de catre instanta de apel.
Mai precizez ca desi hotararea primei instante nu face nici o referire la partile civile, precum nici contestatia parchetului, partile civile au fost citate de catre instanta de apel , ceea ce contravine regulilor privind citarea prevazute de art 425 C P P conform carora vor fi citate doar partile la care hotararea atacata se refera .
Va multumesc!
V-am spus, textele de lege lasa loc la interpretari si opiniile privind citarea in cazul contestatiei la executare sunt impartite, spre exemplu o opinie spune ca: Potrivit art. 597 alin. 5 din Noul Cod de procedurǎ penalǎ, dispozițiile cuprinse în titlul III al pǎrții speciale privind judecata, care nu sunt contrare dispozițiilor prezentului capitol, se aplicǎ în mod corespunzǎtor. Cu privire la acest aspect, art. 353 alin. 6 din Noul Cod de procedurǎ penalǎ aratǎ cǎ, pe tot parcursul judecǎții, persoana vǎtǎmatǎ şi pǎrțile pot solicita, oral sau în scris, ca judecata sǎ se desfǎşoare în lipsǎ, în acest caz nemaifiind citate pentru termenele urmǎtoare. Prin urmare, este posibilǎ judecarea în lipsǎ şi în situația contestației, în mǎsura în care se formuleazǎ o cerere în acest sens. De aici s-ar trage concluzia ca persoana vǎtǎmatǎ şi pǎrțile trebuiesc citate, adica inclusiv partea civila. Parerea mea este ca aceasta nu este singura situatie de practica neunitara.
Doua chestiuni ar mai fi de punctat:
- Art.425 cpp, mentionat de dvs., se refera la Limitele rejudecarii si nu la citare, si
- Daca partea civila nu a fost citata si nu a fost prezenta si daca instanta de executare a admis actiunea, atunci, in speta dvs, cine a sesizat instanta ierarhic superioara?