avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 220 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... prezenta detinutului in instanta
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

prezenta detinutului in instanta

in ce situatii este obligatorie prezentarea detinutului in instanta ?
la orice cauze penale ,la orice cauze civile ,doar la unele ?
va rog raspunsul sa fie cu aratarea normei de drept care prevede acest lucru.
la inculpati precum si in cazul liberarii conditionate,contestatiei la executare si intreruperii executarii pedepsei e clar prin 460 cpp insa la cele civile ?
Cel mai recent răspuns: Manole Dumitru , utilizator 09:03, 26 Martie 2011
daca este vorba de un dosar penal prezenta este obligatorie. de asemenea si in procesele civile unde este necesara prezenta ambelor parti (ex: divort). practic detinutul este la dispozitia instantei si in civil si penal.
si daca detinutul nu vrea sa se prezinte ?
ma refer la procesele civile .
la judecata in prima instanta
Art. 314 - Prezenta inculpatului la judecata
Judecata nu poate avea loc decat in prezenta inculpatului, cand acesta se afla in stare de detinere.
Aducerea inculpatului arestat la judecata este obligatorie.

la contestatia in anulare
Art. 392 - Procedura de judecare
La termenul fixat pentru judecarea contestatiei in anulare, instanta, ascultand partile si concluziile procurorului, daca gaseste contestatia intemeiata, desfiinteaza prin decizie hotararea a carei anulare se cere si procedeaza fie de indata, fie acordand un termen, dupa caz, la rejudecarea recursului, sau la rejudecarea cauzei dupa casare.
Cand condamnatul se afla in stare de detinere, dispozitiile art. 375 alin. 2 si 3 se aplica in mod corespunzator.

la revizuire
Cand persoana in favoarea sau defavoarea careia s-a cerut revizuirea se afla in stare de detinere, chiar intr-o alta cauza, presedintele dispune incunostintarea acestei persoane despre termen si ia masuri pentru desemnarea unui aparator din oficiu.
Persoana arestata este adusa la judecata.

la rejudecare
Art. 405 - Rejudecarea
Rejudecarea cauzei dupa admiterea in principiu a cererii de revizuire se face potrivit regulilor de procedura privind judecarea in prima instanta.

Titlul III - EXECUTAREA HOTARARILOR PENALE

Art. 460 - Procedura la instanta de executare
Cand rezolvarea situatiilor reglementate in prezentul titlu este data in competenta instantei de executare, presedintele dispune citarea partilor interesate si ia masuri pentru desemnarea unui aparator din oficiu, in cazurile prevazute in art. 171.
Condamnatul arestat este adus la judecata.

concluzie --la toate cauzele penale prezenta celui aflat in stare de detinere este obligatorie.

cum ramane cu cauzele civile ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Martie 2011
doberv, utilizator
In cauzele civile, paratul daca nu doreste sa vina in instanta pentru sa-si exercite drepturile procesuale de parte in proces, deasemeni sa-si formuleze apararile necesare pentru a schimba situatia aparent in favoarea sa, acest fapt ramane la aprecierea sa personala.
Instanta ia toate masurile ca partile sa fie citate legal, si procedura sa fie completa, chiar daca una din parti nu este prezenta sau ambele parti nu sunt prezente.
Problema prezentei la sedintele de judecata este reglementata prin disp.art.242 C.p.c. si alte dispozitii. Deci nu este chiar o cerinte imperativa,,,doar poate exista atat pentru parat cat si pentru reclamant prezenta atunci cand este citat, "chemat la interogatoriu", potrivit cu disp.art.119 si urm. din C.p.c. , cand deslegarea pricinii atarna in totul sau in parte de chestiuni personale ale partii din proces.#-o:(

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendarea pedepsei sub supraveghere - ce demersuri trebuie facute? ralumat ralumat Avem o hotarare definitiva (ICCJ) de 3 ani cu executare. Condamnatul intruneste criteriile pe care le-am gasit pe net. Unde trebuie sa ma adresez pentru a ... (vezi toată discuția)
Cai de atac dupa apel conform noul cod de procedura penala romeo_sor romeo_sor Ce cai de atac sunt dupa un proces penal la Curtea de Apel? In cat timp de la pronuntare se poate face? Trebuie asteptata motivarea deciziei? Timpul decurge ... (vezi toată discuția)
Contestatie la executare d_nelu d_nelu buna ziua, doresc sa va intreb ce inseamna exact contestatia la executare si contestatie in anulare, la obiectul dosarului scrie asa : contestatie la ... (vezi toată discuția)